El govern de CDC i ERC a Manresa penja d´un fil molt prim. Aquest dimarts, l´alcalde Valentí Junyent va anunciar que, a partir d´avui, la republicana Mireia Estefanell ja no serà la primera tinent d´alcalde ni la regidora de Promoció Econòmica i de Participació. Al vespre, ERC li va demanar que ho reconsiderés «pel bé de la ciutat». El president del partit a Manresa, Ramon Fondevila, va avançar que si l´alcalde no s´hi repensa i no es fa enrere, els republicans traslladaran a una assemblea el següent pas a fer. I això, va advertir, «pot ser un final molt trist». La lectura és fàcil: l´assemblea pot votar que no accepta la destitució d´Estefanell, i que el partit ha de sortir del govern, deixant CDC en una minsa minoria que li farà molt difícil governar. Per a la republicana, la pèrdua de competències suposa passar de cobrar 3.899 euros a 800.

La gènesi de la ruptura, si es produeix, tot i la voluntat de no arribar-hi expressada per les dues parts, cal buscar-la en les gravacions fetes d´amagat a David Bonvehí que, a hores d´ara, encara no s´ha pogut demostrar de forma inequívoca. ERC va negar que fos Estefanell, que era al mateix restaurant que el secretari d´organització del PDeCAT el dia que les van fer, compartint taula amb Pere Culell, el seu predecessor com a número 1 d´ERC a l´Ajuntament de Manresa abans de plegar i que ella el rellevés. Cap dels dos no ha volgut donar explicacions sobre el tema.

Junyent, que quan es va destapar l´afer de les gravacions, va manifestar a Regió7 que havia perdut la confiança en Mireia Estefanell, va comunicar, ahir a la tarda, que havia retirat les competències al govern a la republicana. La resolució signada al migdia, que entra en vigor a partir d´avui, «deixa sense efecte les atribucions que tenia delegades la regidora com a membre de la Junta de Govern Local, primera tinent d´alcalde, regidora de Dinamització Econòmica i de Participació, i cap d´Àrea de Promoció de la Ciutat».Voluntat de mantenir la coalició

Malgrat aquesta decisió, l´alcalde va manifestar que «la voluntat del grup municipal de CDC és mantenir el govern de coalició amb ERC, que ha funcionat de manera positiva des del febrer del 2016». Va afegir, alhora, que espera «poder seguir desenvolupant el projecte de ciutat que compartim les dues forces polítiques, com hem fet al llarg d´aquests mesos, posant al davant de tot l´objectiu de millorar la ciutat i la qualitat de vida per als manresans i les manresanes».

Un cop fora del govern, les competències de la regidora seran assumides temporalment per l´alcalde, a l´espera que siguin redistribuïdes entre la resta de regidors que conformen el govern. Vist com pot acabar tot plegat, potser no seran els únics moviments necessaris.

Per part seva, ERC va celebrar aquest dimarts a la tarda una reunió a la qual va assistir el grup municipal i l´executiva. El resultat va ser, també, un comunicat en el qual instava Junyent a reconsiderar la seva decisió.Decisió precipitada

Esquerra va expressar que «lamenta aquesta decisió», que, al seu entendre, «ha estat precipitada, presa de manera unilateral, i sense valorar els possibles escenaris que se´n deriven». Alhora, «qüestiona que [l´alcalde]aprofiti la situació -que no té res a veure amb la ciutat- originada per les afirmacions fetes en relació amb el procés pel coordinador d´organització del PDeCAT», David Bonvehí, per fer fora Estefanell. Li recordava que «ERC contribueix a fer un govern fort pel bé de la ciutat, treballant amb convicció i lleialtat, per tirar endavant els projectes que es deriven del pacte de govern. Per això, actua i actuarà amb serenor i responsabilitat». I l´instava, «pel bé de la ciutat, a reconsiderar la seva decisió». A la nit, en ser preguntat sobre aquesta petició, Junyent va preferir no fer cap valoració i donar-se temps per poder-ho pair i meditar tot plegat.

Fontdevila va insistir en declaracions a Regió7 a demanar-li que «busqui la manera que una situació que ve de fora de la ciutat no afecti el bon govern de Manresa». Va comentar que el primer any de mandat compartit ha estat positiu. Que, lògicament, hi ha tensions, però que els regidors republicans havien manifestat que «estan contents perquè s´està fent un treball constructiu». Apuntava que, a la reunió, els set regidors «han parlat a gust i han comentat que molt sovint han aconseguit crear una bona complicitat amb companys de convergència, i això ens enterboleix molt la relació».

Fontdevila va admetre que quan es perd la confiança a una persona, com va dir Junyent, és molt difícil recuperar-la, però que, entre això i «llegir que l´escenari que s´ha triat és que quedi apartada del govern», hi ha molta diferència, i que per això «ens agradaria que reconsiderés la decisió». Va afegir que «jo no me n´aniré a dormir sense trucar-li i comunicar-li» la petició d´Esquerra. I que, si no ho reconsidera, tal com ja es va fer en el moment d´entrar al govern, serà l´assemblea del partit la que marqui quin serà el següent pas que caldrà fer que «pot ser un final molt trist», va vaticinar.De 3.899 euros a 800

Quedant fora del govern, a la regidora Estefanell li canviarà molt la situació econòmica. De cobrar 3.899,32 euros bruts mensuals, passarà a cobrar-ne, com en el cas de Pol Huguet (que forma part del grup municipal d´ERC però no té cap responsabilitat de govern) 800 mensuals per assistència al ple. Si decidís abandonar el consistori, la següent a la llista d´ERC és Rosa Serentill i Aubets.

Amb Estefanell, serà la segona persona que Junyent expulsa del govern de la ciutat, tot i que per temes molt diferents. El gener del 2016, va treure del govern el regidor d´Unió Miquel Davins, que va quedar sense les carteres de Sanitat i de Gent Gran.

CiU havia aconseguit en les eleccions municipals celebrades el 24 de maig del 2015 9 regidors, 2 dels quals eren l´aleshores president comarcal d´UDC, Davins, i la presidenta local d´Unió, Olga Sánchez. El trencament de la federació entre Convegència i Unió a nivell de país va fer que Sánchez deixés el càrrec i la militància i que Davins els mantingués. El pacte entre CDC i ERC va fer que quedés exclòs i les seves regidories les va assumir Mercè Rosich. Dels nou regidors aconseguits a les eleccions per, l´aleshores, CiU, ell anava al número 8. ERC va aconseguir set regidors.

Amb la constitució del govern de CDC i ERC, Estefanell, que anava de número 2 a la llista d´ERC darrere Pere Culell, que va plegar 35 dies després que CDC i ERC signessin l´acord d´investidura i governabilitat, va agafar les regidories de Promoció Econòmica i de Participació i el càrrec de primer tinent d´alcalde.