L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, no vol sentir a parlar d'un trencament entre CDC i ERC en el govern de Manresa i apel·la a les converses que ha mantingut amb alguns dels set regidors republicans per confiar que no passarà. Explica que, quan va prendre la decisió d'expulsar Mireia Estefanell pel tema de les gravacions a Bonvehí, va trucar als regidors d'ERC «d'un en un», i que «em quedo amb la seva voluntat que, amb serenor i responsabilitat, pugui continuar aquesta coalició de govern en el nou escenari que sorgeix». Va expressar el desig de refer el cartipàs sense Estefanell i de continuar treballant junts.

Ahir, en roda de premsa, Junyent va defensar la seva decisió del dia abans d'apartar Estefanell del govern. «Estem molt convençuts del que hem fet», va dir. Tant ell com Àuria Caus, portaveu del govern, van insistir que «no estem dient que perdem la confiança en Esquerra, sinó en una persona concreta d'Esquerra». Quant a la possibilitat que els seus, encara, companys de govern decideixin trencar amb ells, l'alcalde va afirmar que «no em plantejo un altre escenari que no sigui el de la continuïtat» amb ERC.

La compareixença va durar mitja hora i va començar amb tres aclariments de Junyent, que el dia abans havia signat la resolució per la qual deixava Estefanell sense competències com a primera tinent d'alcalde, regidora de Promoció Econòmica i Participació i presidenta de l'àrea de Promoció de la Ciutat. El mateix dia, ERC hi va respondre dient que considerava la decisió «precipitada, presa de manera unilateral i sense valorar els possibles escenaris que se'n deriven». Un d'ells és que l'assemblea del partit aposti per sortir del govern i deixi CDC sola i afeblida. Primer aclariment: l'alcalde va defensar que havia estat «un pas meditat i molt comentat amb els dirigents d'ERC» i que podria haver signat la resolució a les 10 del matí o a les 10 de la nit del dia abans, però havia esperat a fer-ho «a les 3 i 35 minuts amb ple coneixement de totes les parts».

Ni confirmat ni desmentit

Un pas, va afegir, que «jo, personalment, vaig explicar a Mireia Estefanell en una conversa que va durar uns 45 minuts i que va ser prou aclaridora dels fets, des del meu punt de vista». Demanat sobre si van parlar de les gravacions al secretari d'organització del PDeCAT, va assegurar que «ni m'ho va confirmar ni desmentir, ni jo no li ho vaig demanar».

El segon aclariment va ser per reiterar que havia desposseït Estefanell dels seus càrrecs per «la pèrdua de confiança» en ella, oimés tenint en compte el lloc que ocupava en la jerarquia del govern, perquè «una cosa és ser regidor i l'altra ser un dels responsables de l'àrea i tinents d'alcalde». El tercer aclariment va servir per remarcar que «la meva voluntat com a alcalde i la de tots els regidors del PDeCAT que formem el govern és mantenir la coalició amb ERC, perquè en aquests més de catorze mesos que hem estat en coalició s'ha fet una bona feina, que valorem, i el més important és que tenim projectes de ciutat per executar que compartim i volem fer realitat conjuntament».

«Amb ERC es parla cada dia»

L'alcalde va dir que «amb ERC es parla cada dia. Evidentment, saben que fem la roda de premsa i coneixen la nostra voluntat decidida de mantenir la coalició de govern. És evident que, entretant, s'ha de gestionar un dol». Sobre això va recordar que, recentment, ell en va haver de gestionar un per la baixa per jubilació «d'un bon amic meu [Francesc de Puig, responsable de Presidència], i ara el grup [municipal d'ERC] i la mateixa interessada han de gestionar que no té les competències que tenia, però això no va en detriment dels altres regidors d'ERC del govern».

Junyent va aprofitar per reclamar que «es tractin amb el mateix respecte les decisions que es prenguin a escala local com a escala nacional, que nosaltres respectem», va recalcar.