El Govern català va nomenar ahir l'investigador manresà Pere Joan Cardona nou president del Consell d'Administració de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AquAS).

AquAS és un organisme del departament de Salut sotmès a l'ordenament jurídic privat que té la missió de generar coneixement rellevant per contribuir a millorar la qualitat, la seguretat i la sostenibilitat del sistema de salut de Catalunya. També promoure la innovació en aquest àmbit i desenvolupar tasques de recerca.

Està dirigit per un consell d'administrció, que és el seu principal òrgan de govern i gestió. Ara el presidirà l'investigador manresà.

Pere Joan Cardona (Manresa, 1967) és director de la Unitat de Tuberculosi Experimental de l'Institut Germans Trias i Pujol de Barcelona. Doctor en Medicina i Cirurgia, és especialista en microbiologia i parasitologia. És professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i té una àmplia experiència com a investigador, impulsor de la transferència tecnològia i de la recerca a l'àmbit biomèdic.

Destaca per les seves investigacions per desenvolupar una vacuna contra la tuberculosi batejada amb el nom de Ruti. També ha creat un suplement alimentari contra aquesta malaltia, anomenat Nyaditum Resae, que es distribueix a diversos països del món amb l'objectiu de baixar la incidència de la tuberculosi. L'any passat va firmar un acord amb la farmacèutica SRS Life Sciences que permetrà distribuir el suplement a més de cinc milions de persones d'arreu del món.

La directora general de Planificació i recerca de Salut del departament de Salut, Pilar Magrinyà, exercia fins ara de presidenta en funcions de l'agència AQuAS.