A 3/4 d'11 de la nit va acabar el ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa d'ahir dijous. Va ser una sessió llarga en què les mirades es van alternar entre la taula presidencial, on seia l'alcalde Valenti Junyent, i una punta de les taules on es distribueix la resta del consistori, on seia Mireia Estefanell, que hi participava després que Junyent la desposseís, aquesta setmana, de tots els seus càrrecs per la pèrdua de confiança en ella generada pel cas de les gravacions a David Bonvehí, secretari d'organització del PDeCAT, en un restaurant de Manresa on Estefanell també dinava amb Pere Culell, el seu predecessor com a número 1 dels republicans a l'Ajuntament, que ahir era al ple, com és habitual. La tensió que es respirava en començar es va anar fonent mica en mica.

En tot el ple no hi va haver cap referència al moment de crisi que viu la relació entre CDC i ERC. Només al final, un prec que va llegir el secretari de l'Ajuntament hi va remetre. Els grup municipal del PSC hi expressava que "des de la perplexitat que ens genera l'actual i creixent escalada de retrets que està generant la crisi de confiança entre els grups municipals socis de l'actual govern de Manresa (CDC i ERC), el grup municipal socialista formula el següent prec: afrontin companys regidors i regidores de CDC i ERC el problema que s'ha generat entre vostès amb la màxima celeritat, facin en el que hagin de fer, però no donin volts i revolts innecessaris, dialoguin i pactin. Pactin l'acord, o el desacord. Però resolguin".

"Triïn un camí"

Hi afegia: "no ens tinguin als manresans i manresanes més dies en la tessitura de no saber qui governarà el futur immediat de la institució durant el que ens queda de mandat, triïn un camí". I acabava: "faci'n-ho en benefici de tots i de totes, perquè si fan durar molt aquesta situació la ciutadania pot passar de la perplexitat actual a altres estadis d'opinió que cap de nosaltres desitgem, segur".

L'alcalde Junyent va donar el prec per "rebut" i va prosseguir amb el darrer tram de la sessió, que va tenir més mitjans de comunicació seguint-lo, i públic, del que és habitual. Entre els presents, hi havia el president local d'ERC, Ramon Fontdevila, que ja havia expressat amb anterioritat la confiança que el ple no notaria cap divergència entre convergents i republicans, malgrat no estiguin vivint el seu millor moment.

Acabada la sessió, i preguntat pels mitjans, Fontdevila va expressar el desig que aquesta situació d''impasse' que viu el govern de Manresa, "que té un punt d'encallada", no s'eternitzi i que les converses que ja hi ha, va dir, comencin a servir per concretar alguna sortida. Va demanar "distingir el que pot ser una qüestió de confiança" pel que va passar amb les gravacions "amb el que pot ser un projecte de ciutat compartit que respon a un pacte". Ahir, va apuntar, va voler ser al ple per evidenciar la "normalitat" amb què es va celebrar, sense cap "mostra de filibusterisme" per part dels regidors republicans.

Fondevila: "les complicitats hi són"

Fontdevila va afirmar que "les complicitats hi són" i que el que cal és fer l'esforç entre tots plegats per resoldre-ho. "Hem cobert l'etapa de constatació, de rebuig, de negació i ara és quan ens hi hem de posar, i estem convençuts que l'oportunitat hi és". Va corroborar el suport d'Esquerra a Estefanell afirmant que "ens ha deixat clar que no és la responsable d'aquesta situació. El que no podem canviar és el que l'alcalde manifesta en termes de confiança. Això ho podem entendre", però "estem en un projecte compartit i el que no pot ser és apartar una regidora i deixar-la a l'ombra". Es va mostrar obert a "tornar-ne a parlar i a matisar".

La voluntat: resoldre-ho abans de dimecres

Quant a la possibilitat de portar-ho a l'assemblea del partit, va anunciar que la propera executiva oberta a la militància serà la de dimecres vinent, però que l'objectiu és no haver-hi d'arribar amb els deures sense fer.