Manresa ha aconseguit revalidar aquest any el 100% dels índexs positius en el Segell Infoparticipa, elaborat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP), de la Universitat Autònoma de Barcelona ( UAB). Un total de 93 ajuntaments, cinc consells comarcals i tres diputacions han rebut el vistiplau, si bé no tots amb el 100%. Així, l'Ajuntament torna a aconseguir uns resultats excel·lents, oimés tenint en compte que enguany només 17 ajuntaments han assolit el 100% de puntuació, quan l'any passat eren 25. L'enduriment dels criteris per a la concessió del guardó ha motivat que aquest any hi hagi menys consistoris que arriben a la puntuació màxima, entre els quals continua Manresa.

L'informe ha estat elaborat amb dades del novembre del 2016 al març del 2017, i els índexs són creats a partir d'indicadors fixats a partir de la Llei de transparència. Aquesta és la quarta edició de l'Índex. El guardó és important per a la ciutat i s'ha obtingut els recursos limitats disponibles per aquesta tasca; de fet, segons el regidor de Recursos Humans i Transparència, Jaume Torras, és "gràcies a la incitativa municipal i a la tasca desenvolupada pels treballadors públics de l'Ajuntament que s'ha pogut mantenir aquest 100% de puntuació. Per a l'Ajuntament de Manresa aquest premi és la constatació del bon camí que s'està seguint, sent molt conscients que hi ha molts aspectes de transparència que cal ampliar i millorar. N'estem molt satisfets".

Precisament Jaume Torras va recollir el guardó del Segell Infoparticipa en un acte que va tenir lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a Bellaterra. A més de Manresa, només 16 ajuntaments han assolit el 100% d'indicadors positius: Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Gavà, Vic, Premià de Mar, Olesa de Montserrat, Manlleu, Sant Quirze del Vallès, La Garriga, Argentona, Premià de Dalt, Cassà de la Selva, Llagostera, Sant Climent de Llobregat, Sant Hipòlit de Voltregà i Espluges de Llobregat.

Pel que fa als consells comarcals, els que han obtingut el Segell Infoparticipa són els de l'Alt Penedès (92% d'indicadors positius), el Gironès (90%) i el Vallès Occidental (86%). I pel que fa, a les diputacions (que per primera vegada s'han avaluat), han assolit la distinció les de Barcelona (92%), Tarragona (88%) i Girona (86%).

El Mapa

El Mapa InfoParticipa és impulsat pel LPCCP de la UAB des de l'any 2012. L'objectiu és fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. Un any més tard, el 2013, es va crear el Segell Infoparticipa, i es va crear també el Consell Certificador, que s'encarrega de contrastar les avaluacions de l'equip.

Els índexs responen a unes preguntes concretes: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com gestionen els recursos econòmics, quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius, quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

Els ajuntaments compten amb 52 indicadors i els consells comarcals i les diputacions, 49. A més dels barems més quantitatius, enguany s'han incorporat aspectes qualitatius, com el fet que les informacions estiguin actualitzades, siguin comprensibles i es trobin amb facilitat.

Un cop fet l'estudi, els resultats obtinguts apareixen en un mapa en el qual, a través de la tonalitat dels colors que hi apareixen, es diferencien els barems obtinguts. Així, el color blanc indicat que s'ha arribat només al 25% de transparència; el color groc abraça la franja que va del 25% al 50%; el color verd clar serveix per indicar els que superen el 50%; finalment, el verd fosc indica la puntuació superior al 75%.