El Ple municipal va aprovar ahir al vespre, per unanimitat de tots els grups polítics amb representació a l´Ajuntament de Manresa, el II Pla d´Igualtat de Gènere 2017-2020, un document que té per objectiu introduir la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la ciutat i assolir un escenari de futur on dones i homes puguin desenvolupar lliurement les seves capacitats personals i socials sense limitacions imposades pels rols tradicionals atribuïts al sexe.

L´aprovació unànime del document és el fruït d'un treball previ impulsat des del maig del 2016 des la regidoria de la Dona de l´Ajuntament de Manresa, que dirigeix la regidora Cristina Cruz Mas, i que ha tingut en compte per a la seva elaboració les diferents aportacions ciutadanes, enquestes i trobades amb col·lectius implicats en aquest àmbit, així com també el suport tècnic de la Diputació de Barcelona.

El document aprovat s´estructura en diferents apartats:

El marc conceptual i normatiu, importants per situar, de forma sintètica, el marc de referència en què cal situar el paper dels governs locals en el desenvolupament del Pla d´Igualtat.

El procés d´elaboració, amb una breu descripció de les fases que conté el Pla i que és el que s´ha tingut en compte. En aquest apartat queda clar les fonts d´informació, els documents analitzats, les persones entrevistades, i els elements de participació ciutadana que s´han tingut en compte -enquestes i trobades amb el Consell Municipal dela Donaobert a totala Ciutadania-.

La diagnosi, que identifica no sols una breu descripció sociodemogràfica de la ciutat pel que fa al gènere, sinó també els aspectes que amb les modificacions i millores oportunes poden contribuir a conduir les polítiques futures.

El Pla d´acció, que inclou les accions proposades a desenvolupar i que s´articula a partir de sis línies estratègiques:

- Compromís amb la igualtat. Dret fonamental com a valor central de l´acció municipal.

- Acció contra la violència masclista, per tal de disminuir l´impacte i avançar en la seva eradicació.

- Drets i qualitat de vida. Promoció de condicions perquè tothom gaudeixi d´una vida digna.

- Reformulació dels treballs i els temps. Per una redistribució equitativa entre homes i dones, tant en l´àmbit privat com públic.

- Coeducació i transmissió de valors igualitaris, com a forma de superar les relacions de poder que supediten un sexe a l´altre.

- Reconeixement, lideratge i participació de les dones, per tal de treballar per una democràcia equitativa i participativa.

El document conté també actuacions orientades a la defensa de drets del col·lectiu LGTBI.