Aquest matí les tres universitats que conformen el Campus (UManresa, UPC i UOC) han obert portes de les seves instal·lacions a tots els futurs estudiants i famílies interessades en l’oferta formativa de la ciutat. En total, prop d’un miler de persones s’han acostat a la UManresa i a la UPC.

La UManresa, la UPC i la UOC han obert aquest matí les portes de les seves instal·lacions per rebre tot de famílies interessades en l’oferta de formació universitària que ofereixen aquests tres centres. En total, al voltant d’unes mil persones s’han passejat pels diversos espais habilitats amb tallers i rutes guiades. La UManresa l’han visitat 485 persones, un 30% més que l’any passat; la UPC, per la seva banda, ha rebut 450 persones, una xifra que multiplica per quatre la dels assistents de l’edició de l’any anterior.

A mig matí, Jordi Montaña, rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya; Mercè Rosich, Regidora d'Ensenyament i Universitats de l'Ajuntament de Manresa; Valentí Martínez, director general de la Fundació Universitària del Bages; i Rosa Argelaguet, directora de la UPC Manresa, han volgut valorar la jornada en una roda de premsa a la biblioteca del Campus.

Rosich ha volgut ressaltar el paper important del Campus Manresa, i sobretot l’aposta de la UPC per implementar nous estudis a la ciutat, més enllà dels ja existents, i també a l’aposta decidida de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya en “unir dues ciutats en un projecte comú”; projecte, ha dit, que porta una “bona línia”.

Per la seva banda, el rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, Jordi Montaña, ha volgut posar èmfasi en la importància de l’obertura, aquest setembre, dels nous estudis de medicina. Per aquest motiu, avui ja es podien anar observant espais i “elements de simulació clínica” destinats a futurs estudiants del grau.

En aquesta mateixa línia, Valentí Martínez, director general de la Fundació Universitària del Bages, ha posat èmfasi en recordar no només el nou grau de medicina, sinó també d’altres que aquest any s’encetaran, com el de logopèdia, conjuntament amb la UOC.

Al seu torn, Rosa Argelaguet, directora de la UPC Manresa, s’ha mostrat molt satisfeta amb el gran nombre de visites rebudes, induït, en bona part, pel nou grau en enginyeria d’automoció, únic a tot l’estat, que ha fet “d’efecte crida”, portant gent d’indrets com Andorra o les Illes Balears; o també pel grau d’enginyeria en sistemes TIC, únic a Catalunya. Per això, Argelaguet ha volgut remarcar la importància de “l’especialització” per poder ser atractius de cara als futurs estudiants.

Tots ells han volgut posar de manifest la importància de treballar conjuntament, ja que això no només ajuda a “fer bé les coses” sinó també a fer créixer “la ciutat”, en paraules d’Argelaguet.

Tant Montaña com Martínez han volgut també ressaltar el paper important de la internacionalització dels estudis universitaris, tot remarcant el paper que duen a terme des de la UManresa en la projecció exterior. Martínez ha recordat que bona part dels estudiants de la UManresa ja provenen d’altres punts de l’Estat, però també de França, i enguany han notat un increment considerable d’italians. En aquesta mateixa línia, Montaña ha posat xifres sobre la taula. “A la Uvic-UCC, l’any passat teníem un 16% d’alumnes estrangers; a Espanya, aquesta xifra és del 2,8%. Hem de continuar amb la internacionalització”, ha dit.

Sigui com sigui, el paper de prescriptors dels mateixos estudiants (en total, més d’un centenar d’estudiants, personal administratiu i professors han col·laborat en les tasques durant la jornada de portes obertes de la UPC i la UManresa, guiant els futurs estudiants) és cabdal, a ulls de les dues universitats. “La millor recomanació és la dels alumnes”, ha conclòs Montaña.

El Campus en xifres

El Campus de Manresa té una superfície de més de 20.000 metres quadrats que aplega al voltant de 3.500 alumnes repartits en les tres universitats que conformen el campus: la UPC Manresa, la UManresa-FUB i la Universitat Oberta de Catalunya. A més, Manresa acull les pràctiques de Medicina de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) gràcies a un acord amb la Fundació Althaia.

A més de les universitats, el Campus disposa d’una residència universitària amb 67 habitatges de 40 metres quadrats totalment equipats, una gran biblioteca (1.200 metres quadrats amb 267 punts de lectura, 30.000 documents i 12.000 revistes científiques, treballs acadèmics, etc.) i la Clínica Universitària (CU+), un centre de salut universitari que combina l’atenció assistencial amb l’activitat docent pràctica i de simulació. A tot això, cal sumar-hi els avantatges que es desprenen de ser estudiant del Campus gràcies als acords amb establiments de la zona.

En total, la UManresa ofereix sis titulacions de grau universitari: quatre en l’àmbit de les Ciències de la Salut i dues de Ciències Socials. A més, també s’hi pot cursar un CFGS de pròtesis dentals. Més de 1.500 estudiants de grau, 2.000 estudiants de màster, postgrau i formació continua, 800 alumnes del servei d’idiomes i 300 professors són les xifres totals d’aquest centre.

A la UPC Manresa s’hi poden estudiar sis graus d’enginyeria, dos màsters i un doctorat, sumant-hi tres graus exclusius que només es poden cursar a Manresa. Actualment, prop de 900 estudiants i 81 professors formen part de la comunitat universitària de la UPC Manresa-EPSEM. Per la seva banda, la UOC té una seu a Manresa, dins el Campus, que dona cobertura als 2.150 alumnes repartits per la Catalunya Central.

Per tancar la visita, els alumnes han rebut com a obsequi un dolç propi. Es tracta d’una galeta que té la forma del logotip del Campus i que s’ha fet exclusivament per les jornades de portes obertes. “Hem volgut ser dolços i menjar-nos el Campus”, ha comentat Rosich. De fet, la regidora ha explicat que aquesta és només una de les novetats de l’edició d’avui, i ha avisat que en el futur l’Ajuntament seguirà treballant per elaborar materials i idees per impulsar el Campus Universitari de Manresa.