La morositat acumulada per l'Ajuntament ha arribat, enguany, a la xifra rècord de 8,5 milions d'euros. No serà l'últim. El regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, va avançar en el darrer ple que «l'any vinent passarem dels 9». I va afegir, per compensar, que, igualment, «les previsions del tancament del 2018 ens fan preveure que tornarem a estar en xifres substancialment inferiors als 9». La morositat són els impostos i taxes muncipals que la ciutadania no paga.

Sala va donar aquestes explicacions per justificar l'actualització del pla de sanejament financer 2014-2019 amb la incorporació «del dèficit d'1.493.000 euros que es va produir l'any 2016». Va assegurar que «l'únic que fem és incorporar aquests diners que fan falta per al préstec i ajustar algunes partides de despesa i d'ingrés a fi i efecte que continuï quadrant el pla i que arribem al 2019 amb la cobertura dels paràmetres tal com ens marca la Generalitat».

Més pressió fiscal

Felip González (PSC) va aprofitar per fer notar que el 2018 i 2019, «un cop passats els anys pitjors de la crisi, i després de temporades de modificacions i de congelacions de tributs, apujarem els impostos». «Està bé que ho sàpiga tothom», va recalcar. Sala va informar que, segons les estimacions fetes, després de dos i tres anys sense increments en segons quins impostos, «s'ha fet una previsió per al 2018 del voltant de l'1,5% i de mig punt per al 2019».

Quant a la petició del crèdit d'1 milió i mig, González es va queixar que, més enllà dels efectes nocius de la morositat, la gestió del pressupost havia anat massa al límit, i va recordar que «aquest any el saldo de dubtós cobrament és de 8,5 i l'any passat era de 7,2», xifres que ja va explicar aquest diari.

Jordi Masdeu (CUP) va dir que haver de demanar aquests diners «a causa del desajustament del pressupost no ho acabem de veure clar. Ni que sigui un pla fàcil de complir perquè, en teoria, també era molt fàcil complir el que teníem fins ara i no hem pogut».

El regidor Sala va aclarir algunes qüestions, com la previsió que l'any vinent se sobrepassin els 9 milions d'euros quant a la morositat. «La major part de la gent paga en terminis, però hi va haver uns anys, el 2011, 2012 i 2013, que van ser els d'acumulació de la crisi, i cap al final, que les xifres de morositat se'ns van incrementar». Això obliga a fer una provisió sobre una xifra total del que hi ha pendent de cobrament de cadascun dels anys anteriors al que es tanca. «El 2016 provisionàvem el 5%, el 2015 un 15, el 2014 un 40, el 2013 un 80 i el 2012 un 100%. L'any que fa mal és quan fas els cinc anteriors al que tanques, que en aquest cas serà el 2013 el 2017, perquè portes una rèmora important de coses més velles, que intentes anar passant a fallits perquè es donin de baixa de morositat i ja no afectin els anys posteriors». Va insistir que és fruit de la crisi i que està controlat perquè «sabem el que passarà» i des del 2011 les previsions es van complint. «La fita està al 2019». Es va aprovar amb 15 dels 25 vots.