Avui fa just 14 dies, dues setmanes exactes, que va esclatar la crisi que va convertir la ciutat de Manresa en una de les protagonistes de la Setmana Santa, però no per temes turístics, precisament.

El dijous 13 d'abril el diari digital Catalunya Plural, l'edició en català de eldiario.es, publicava unes declaracions de David Bonvehí gravades d'amagat durant un dinar amb càrrecs del partit en un local públic, en les quals assegurava que si el procés sobiranista fracassava el PDeCAT presentaria un candidat autonomista a les pròximes eleccions catalanes. Primer terratrèmol a escala nacional.

L'endemà va entrar en acció Manresa en saber-se que s'havien gravat en un restaurant de la ciutat, el Vermell, i es va desfermar una nova sacsejada quan el PDeCAT va assenyalar la cap del grup municipal i primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Mireia Estefanell, i l'excandidat a l'alcaldia, Pere Culell, com a responsables de la gravació.

A partir d'aquí tot es va accelerar. ERC de Manresa va fer un comunicat negant l'autoria de la filtració, i el mateix dia l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, declarava que havia perdut la confiança en Estefanell.

El dimarts 18 d'abril, passades les festes, Junyent va decidir retirar totes les competències de govern a Estefanell, i Esquerra va amenaçar de deixar el govern que comparteix amb Convergència des de fa poc més d'un any.

Durant tots aquests dies hi ha hagut contactes entre Junyent i el president de l'executiva local d'Esquerra, Ramon Fontdevila, per reconduir la situació, i silenci per part d'Estefanell. També les entitats sobiranistes van fer una crida a mantenir el pacte.