L'executiva d'Esquerra Republicana Manresa oberta a la militància va dir ahir que sí, però també va dir que no al pacte de govern amb Convergència. Més aviat va optar per una tercera via: instar novament l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i l'equip de govern a reestructurar el cartipàs municipal coincidint amb l'equador del mandat, que serà el mes vinent.

En aquest cartipàs «ens agradaria, voldríem i creiem que hi ha de ser» Mireia Estefanell, desposseïda de les seves competències per l'alcalde pel cas de les gravacions a David Bonvehí. No aclareix què faran si l'alcalde insisteix a prescindir d'Estefanell.

Comunicat a mitjanit

En un breu comunicat que va emetre a mitjanit, un cop es va acabar l'assemblea, ERC va assegurar que ratifica el seu compromís i «voluntat de continuar al govern i de treballar per un projecte de ciutat compartit amb els socis de coalició». A continuació afirmen que la pèrdua de confiança cap a Estefanell que va manifestar l'alcalde Junyent «no pot condicionar la continuïtat d'aquest govern». En un tercer punt expressen la seva «confiança política» en la fins ara primera tinent d'alcalde i «per això continuarà com a presidenta del grup municipal».

És al quart i últim punt on insten l'alcalde i tot el govern a reestructurar el cartipàs «de manera que permeti aprofitar les capacitats de tots els regidors i regidores, superant debilitats i millorant la cohesió de grup».

Marge de temps

El president de l'executiva d'Esquerra a Manresa, Ramon Fontdevila, va precisar a Regió7 que la formació demana un marge de temps, d'aquí a mitjan maig, «per si som capaços de reestructurar el cartipàs i incorporar totes les persones. Llavors ho haurem arreglat», va manifestar.

Segons Fontdevila, «aquesta solució l'hem assajada al llarg dels últims 8 dies i hi hem estat a la vora» però finalment no ha sigut possible. Va afirmar que són conscients que «restituir la confiança serà molt difícil» però hi ha marge de temps per trobar una solució i «l'hem d'esgotar». «Enfadats, no farem res».

Cares llargues

A la seu d'Esquerra hi havia cares més aviat llargues ahir just abans de començar l'assemblea. Mentre els militants anaven arribant a l'hora programada, les 8 del vespre, a dins ja feia estona que a la sala gran de la seu d'ERC de la plaça Major hi havia reunida l'executiva local de la formació que dirigeix Ramon Fontdevila. Una trentena de persones van participar a la reunió.

Per a Fontdevila, «ningú no viu bé aquesta situació, però la gent se sent compromesa amb la ciutat, i no és una frase feta».

Pel que fa al paper d'Estafenall al govern de Manresa, el president de l'executiva local d'Esquerra va recordar que continua sent regidora del govern tot i que no tingui competències delegades. «Hem de buscar una sortida airosa per a totes les parts».

A l'assemblea no hi van deixar entrar ni tan sols els mitjans de comunicació gràfics per prendre una imatge de la reunió abans que comencés com sol ser habitual en aquests casos. A to amb el mutisme que el partit ha mantingut respecte a aquest tema. Quan va esclatar el cas, Esquerra va fer dos comunicats. El primer negant cap responsabilitat en la filtració, i el segon reclamant a l'alcalde Valentí Junyent que reconsiderés la seva decisió de prendre totes les competències a la primera tinent d'alcalde i regidora d'ERC, Mireia Estefanell.