Ahir al vespre, la Plana de l´Om va acollir l´acte oficial de presentació dels 36 projectes finalistes dels Pressupostos Participatius 2017. En un auditori ple, les entitats i persones que presenten cadascun dels projectes van explicar, un a un, en què consisteixen les seves propostes. Acompanyats de material audiovisual, es van poder conèixer els detalls de cada proposta, en breus presentacions de tres minuts cad ascuna.

Per conèixer-ne més detalls de cada una de les propostes, es pot consultar aquesta web creada especialment per l´ocasió on s´explica cada un dels projectes.

L´acte va comptar amb la presència de l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i diversos regidors del govern municipal. L'alcalde va assegurar que els projectes presentats, de diversos àmbits, "són molt bones idees", va remarcar la qualitat de les presentacions i va assegurar que el procés de pressupost patricipatiu "aprofundeix en la democràcia". L'alcalde va afirmar que "amb 200.000 euros no n'hi ha prou per a tants projectes interessants", i va considerar que de cara a properes edicions caldrà mantenir o augmentar aquesta quantitat, tenint en compte la qualitat de les idees presentades.

Obertes les votacions

A partir d´avui ja es poden votar quatre dels 36 projectes (tot i que només n´apareixen 35, perquè dos s´han fusionat per la semblança). Per a fer-ho, es pot fer a través del web municipal i l´App Viu Manresa. Hi ha temps fins al 14 de maig, dia en què es tancaran les votacions. L'endemà, dia 15, es preveu poder fer públics els resultats.

En l´edició d´enguany, s'habilitaran més punts presencials de votació, ja que s´ha volgut fer un esforç especial per facilitar les votacions a totes les franges generacionals. Hi haurà nous instituts on es podrà votar durant l´hora del pati: La Salle, Lacetània, Lluís de Peguera, Joviat, Oms i de Prat, Guillem Catà, FEDAC (Dominiques), Puis Font i Quer i Cal Gravat. A més, s´han organitzat xerrades informatives en alguns d´aquests centres.

Pel que fa als punts de votació per a les persones d´edat avançada, es podrà votar al Casal de la Gent Gran el dimecres, dia 3, a la tarda (17:30 a 18:30h), el dimarts dia 9 de maig al matí (11h a 12h) i el dimecres 10 a l´Esplai La Caixa a la tarda, de 17 a 19h.

Cal sumar dos punts presencials més de votació més, que seran l´OAC i el Pavelló del Congost (27-28 abril i 2-12 de maig). També es permetrà instal·lar punts de votació assistida els dies 29 a la Plaça Sant Domènec i els dies 6 i 13 de maig a Crist Rei.

Els projectes s´aniran desplaçant per diversos punts de la ciutat (a més de l´exposició del Casino, oberta fins demà) i també s´habilitaran punts de vot perquè tothom pugui decidir. El calendari previst és el següent:

El dissabte 29 d´abril s´exposaran els projectes seleccionats a la Plaça Sant Domènec.

Els dissabtes 6 i 13 de maig s´exposaran a la Plaça de Crist Rei.

S´habilitaran també estands mòbils de votació a diversos barris per acostar la votació a la ciutadania. A falta de concretar altres barris que hi estigui interessants, de moment ja s'han confirmat els següents:

2 maig. Local social AV Vic-Remei (10-12h)

3 maig. Sala polivalent Font dels Capellans (10-12h)

5 maig. Local social AV Xup (11-13h)

8 maig. Casal Escodines (10-12)

10 maig. Plaça Catalunya (11-13h)

En total, desenes de punts de votació per facilitar que la ciutadania pugui dir-hi la seva i participar activament en els pressupostos participatius, que en aquesta edició permetran escollir un mínim de 4 projectes, que no podran superar els 50.000 euros, si bé es podran tirar endavant els següents projectes més votats fins a esgotar la partida prevista de 200.000 euros.