Els dos socis de govern a l'Ajuntament de Manresa, Convergència i Esquerra Republicana, no acaben d'arribar a un punt de confluència per salvar el pacte de govern que van signar fa poc més d'un any per governar la ciutat.

Hi han estat a punt amb una fórmula per procurar que totes dues formacions en sortissin airoses abans d'arribar a un punt de no retorn, segons ha pogut saber Regió7: que Junyent es fes enrere en la seva decisió de no comptar més amb la fins ara tinent d'alcalde Mireia Estefanell i que tornés al govern, encara que amb una responsabilitat menor. Per la seva part, Estefanell hauria de demanar disculpes o fer algun tipus d'acte de contrició per la seva suposada responsabilitat en la gravació d'amagat d'una conversa del dirigent del PDeCAT David Bonvehí, en un local públic, que després es va filtrar.

La raó per la qual un acord d'aquest tipus no ha prosperat i no ha permès resoldre la situació difereix segons quina de les dues parts ho explica. Per a CDC ha estat Estefanell, amb el vistiplau de la direcció del partit, qui no ho ha acceptat. Segons ERC, ha estat la forta reticència de l'alcalde a readmetre Estefanell el que no ho ha fet possible.

Estefanell fa dues setmanes que calla i Junyent manté que hi ha perdut la confiança i per això li va retirar les seves competències de govern. Es manté el pols. Dues setmanes després que esclatés la crisi tot continua igual i es van passant la pilota. Amb bones paraules, això sí.Estefanell es defensa

Segons ha pogut saber aquest diari, a l'executiva oberta a la militància que Esquerra va celebrar dimecres al vespre, Mireia Estefanell va prendre la paraula per defensar que no tenia res a veure amb la gravació de la conversa de Bonvehí que se li imputa. I encara menys amb la filtració que es va publicar posteriorment i que va causar un rebombori a escala nacional que ara està afectant el govern local. Estefanell es va defensar amb certa contundència davant la quarantena de persones que van participar a la reunió.

Públicament, però, no ha dit res sobre el tema. El dia 21 passat, davant la insistència d'aquest diari per contactar-hi, va enviar un missatge dient que no vol fer declaracions. «No vull desviar el focus d'atenció dels esdeveniments que vaig presenciar. Per a mi el més important és el projecte de ciutat i de país pel qual treballo, que en cap moment no queda en qüestió».

Els contactes entre Convergència i Esquerra han sigut continus, i entre els intents per salvar el pacte de govern es va valorar la possibilitat que l'alcalde, Valentí Junyent, acceptés finalment que Estefanell formés part del govern, encara que amb un càrrec amb menys responsabilitats polítiques que les que tenia fins ara, i per descomptat sense tinença d'alcaldia. Fins i tot es va plantejar en algun moment que assumís Mobilitat ara que la regidora d'aquest àmbit, Olga Sánchez, ha anunciat que deixarà l'Ajuntament per motius personals i familiars.

Però Junyent i Convergència no tan sols estan incòmodes amb Estefanell al govern. També els incomoda i troben incomprensible el seu silenci. Hauria de fer alguna mena de declaració pública demanant disculpes, expliquen fonts coneixedores del cas, per tornar a ser acceptada al club, encara que «la confiança no es restaura d'un dia per l'altre», assegura la portaveu del grup municipal de CDC, Àuria Caus. El problema és que cada dia que passa ho fa més més difícil.

Esquerra, per la seva part, va expressar després de l'assemblea de dimecres la seva voluntat de continuar al govern i compartir el projecte de ciutat amb els seus socis de coalició. Però al mateix temps va refermar la seva confiança política en Estefanell, a qui va ratificar com a presidenta del grup municipal d'ERC, càrrec purament polític sense responsabilitats de govern. Aquesta és ara la seva situació a l'Ajuntament.

El cartipàs

A la mateixa assemblea Esquerra també va instar Junyent i el govern a reestructurar el cartipàs municipal «de manera que permeti aprofitar les capacitats de tots els regidors i regidores, superant debilitats i millorant la cohesió de l'equip». En aquest cartipàs hi hauria d'haver Estefanell. Quan l'alcalde va retirar les competències de govern a Estefanell, ERC també va fer públic un comunicat aconsellant-li que s'hi repensés.

Demanen, també, una pròrroga fins a l'equador del mandat, a mitjan maig, per reestructurar l'esmentat cartipàs i repartir les tasques de govern entre els regidors de Convergència, que en té 8, i Esquerra, amb 7. Actualment un d'ells, Pol Huguet, no té cartera.

La decisió i els resultats de l'assemblea d'ERC no són els que esperava Convergència. Consideren que dues setmanes després que esclatés la crisi la formació republicana hauria d'haver pres una decisió definitiva, i que continuar amb el suspens és el pitjor escenari.

Convergència ha optat per respondre sense escarafalls. També amb un comunicat. En aquest cas signat per la portaveu del grup municipal de CDC, Àuria Caus, en el qual es feliciten que ERC vulgui continuar al govern i que pensi que la seva continuïtat no ha d'estar condicionada per la pèrdua de confiança de l'alcalde en Estefanell.

Accepten negociar un nou cartipàs «amb les regidores i els regidors que actualment tenen competències i la confiança de l'alcalde», matisa Caus. O sigui, sense Estefanell. Demanen reunir-se immediatament «per trobar una sortida amb la màxima celeritat» i també amb «responsabilitat i serenitat». Finalment afirmen que la ciutat «no es mereix que aquesta situació es perllongui més».La coalició

Tot pivota, doncs, en la figura de Mireia Estefanell. Els uns i els altres no amaguen que es troben bé amb el pacte i el projecte de ciutat. Ho ha dit en més d'una ocasió Junyent i ho va refermar ahir Caus a Regió7. «No tenim res a dir de la resta de regidors. El que hi ha aquí és un problema puntual amb una persona».

El comunicat d'Esquerra també expressa la seva voluntat de continuar la coalició de govern, i el regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, va dir en una compareixença pública per presentar la rotonda de la Bonavista que a Manresa hi ha «un govern fort, amb grans projectes, fruit del diàleg i el consens. S'ha fet bona feina. La decisió no és senzilla». Però no s'acaba de trobar el desllorigador per recosir-ho tot una altra vegada.El govern més minoritari?

Actualment el govern de la ciutat el formen els 8 regidors de Convergència i els 7 d'Esquerra. Ara Mireia Estefanell tampoc no té responsabilitats executives. Les hi va retirar l'alcalde. Des que es va signar el pacte de govern, que va entrar en vigor l'1 de febrer del 2016, era la primera tinent d'alcalde i regidora de Participació Ciutadana i Dinamització Econòmica.

Si es trenqués i quedés amb els 8 de CDC, seria el més minoritari des de les primeres municipals del 1979, després de la recuperació de la democràcia. Manresa no ha estat governada mai amb 8 regidors.