El Palau Firal de Manresa acull fins al 30 de maig una exposició sobre el sanejament a Catalunya en què es destaca el funcionament de 500 depuradores repartides pel país. La mostra, que és itinerant, ja s'ha pogut visitar a Barcelona i a Girona amb milers de visitants. Aquest migdia de dimecres se n'ha fet la inauguració a la capital del Bages.

Les comarques de la Catalunya central tenen un percentatge de població sanejada que es mou entre el 83 i el 95%.

La delegada del Govern a la Catalunya central, Laura Vilagrà, acompanyada de l'alcalde de Manresa i diputat delegat d'Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent; la directora territorial del Departament de Territori i Sostenibilitat, Míriam Sort; el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Jordi Agustí, i el conseller de Medi Ambient del consell comarcal del Bages, Marc Aloy, entre d'altres autoritats, ha inaugurat l'exposició, que se centra en explicar el model pioner del sanejament a Catalunya.

La mostra, que té amb la col·laboració i suport d'Acciona Agua, fa un repàs a l'evolució dels sistemes de sanejament actius al país i com el seu funcionament ha permès sanejar les aigües residuals de la població i, al mateix temps, millorar l'estat dels ecosistemes aqüàtics. Actualment, Catalunya disposa de 511 depuradores, que sanegen les aigües residuals de més del 97% de la població catalana.

Millores i noves actuacions

Les comarques de la Catalunya central (Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès) tenen un percentatge de població sanejada que oscil·la entre el 83 i el 95%. Tot i aquests registres, en el Pla de Gestió vigent (període 2017-21) es contempla una inversió superior als 37 milions d'euros en 22 actuacions de sanejament a les sis comarques, entre les que destaquen la nova depuradora de Balsareny, ampliació de la depuradora d'Igualada, millores del sistema de sanejament de Moià, la depuradora de Borredà, el sanejament de Calders, entre d'altres.

Nou model de sanejament

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Jordi Agustí, ha destacat l'efectivitat de l'actual model de sanejament, però que "aquest ha d'evolucionar i adaptar-se a les necessitats actuals". Aquest nou sistema, segons Agustí, "ha d'esdevenir més proper i gestionat des del pròpi món local, amb l'atribució dels recursos necessaris i, alhora, amb la col·laboració de la Generalitat".