El 2006 es va celebrar a Manresa la darrera Veïnàlia, la fira d'entitats veïnals. Enguany, coincidint amb què hi ha més disponibilitat econòmica i amb l'objectiu de guanyar visibilitat a tota la ciutat, se'n farà una nova edició.

L'acte central tindrà lloc el dissabte 13 maig, a la plaça de Sant Domènec, però les activitats s'allargaran fins al 20 de maig i, tot i que el contingut és lúdic, no oblidarà la part reivindicativa, amb sengles debats sobre el present i futur de les pensions i de la C-55; una mostra en què els respectius barris exposaran les seves reivindicacions, i una caminada en què es recorreran alguns punts de la ciutat on es reclama una intervenció urgent per part de l'Ajuntament. Un exemple que ha donat aquest matí de divendres, en la presentació de la Veïnàlia, el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, Enric Marti, és la fàbrica dels Panyos. Ha recordat que "es va gastar una milionada per arreglar la teulada i, si no s'hi fa res, d'aquí quatre dies s'haurà de tornar a arreglar".

En la presentació de la fira, Martí, que ha volgut destacar especialment el treball en la Veïnàlia dels plans comunitaris de la ciutat, ha estat acompanyat per Marina Hosta, presidenta de l'Associació de Veïns de la Sagrada Família i vicepresidenta de la federació de barris, i de Raül Sánchez, coordinador. També faran possible el programa de la fira la Plataforma en defensa de les pensions i la gent gran, Òmnium Cultural i la Plataforma no + morts a la C-55.

Els actes

  • El dissabte 13 de maig, de les 10 del matí a les 8 del vespre, a la plaça de Sant Domènec, hi haurà la fira d'entitats veïnals de Manresa. Hi haurà un punt d'informació, un escenari amb una mostra de cursos, espais per a tallers i un espai infantil i l'exposició "Lluites compartides" d'Òmnium Cultural. Paral·lelament, a 2/4 de 10 del matí, sortirà una caminada per la ciutat que farà parada en diversos punts amb problemes que encara no s'han resolt: la fàbrica dels Panyos, el Parc Vila Closas, el Camí de la Gravera... Acabarà a 3/4 de 12 al mateix lloc de sortida.
  • Els dies 16 i 17 de maig, l'exposició d'Òmnium estarà a la Plana de l'Om, de les 6 de la tarda a les 9 del vespre.
  • Del 16 al 21 de maig, de les 6 de la tarda a les 9 del vespre, a l'Espai Plana de l'Om, hi haurà l'Exposició Veïnàlia, una mostra de l'activitat de les associacions des de la part més reivindicativa a la més lúdica, passant pel treball diari que porten a terme per millorar els barris. Entre el material que mostraran, hi haurà fotografies i revistes antigues.
  • El divendres 19 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, a l'auditori Espai Plana de l'Om, tindrà lloc el debat sobre la C-55, amb la participació de Valentí Junyent (alcalde de Manresa), Cristòfol Gimeno (alcalde de Castellgalí) i Xavier Flores (director general d'Infraestuctura de mobilitat). El moderarà: Marc Marcè, director de Regió7.
  • El dissabte 20 de maig, a 2/4 de 7 de la tarda, a la sala d'actes del centre cultural el Casino, hi haurà el debat sobre les pensions. Hi participaran: Isabel López (exdiputada al Congrés), Dominicano Sandoval (activista de la Marea pensionista) i Aina Vidal (diputada al Congrés). El moderarà: Marina Hosta.