Més implicació per part de les entitats del centre històric a l'hora de treballar per la integració i el sentiment de pertinença al Barri Antic, aquesta va ser una de les idees centrals de la taula rodona sobre les escoles del Centre Històric que va tenir lloc dimecres, al casal de joves La Kampana, dins del cicle de xerrades «Viure al centre històric amb mainada».

A l'acte hi van assistir un total de 18 persones de diferents àmbits: Adam Majó, com a organitzador des del comissionat del centre històric; Felip González, regidor pel PSC; les directores i representants de les escoles Joviat i Valldaura; docents i veïns. En l'acte, Majó va lamentar que, tot i ser convidades, les escoles Renaixença i Pare Algué no assistissin a la taula rodona.

Les directores de les escoles Joviat i Valldaura van destacar que l'escola ha estat sempre una institució molt important dins de la societat i ara, a més, té un paper integrador que es pot considerar clau. Van coincidir a subratllar que l'intercanvi cultural és molt enriquidor per a tothom, i és per això que ambdues escoles desenvolupen a les aules projectes per treballar en aquesta direcció: tallers on els pares dels infants mostren les tradicions dels seus països d'origen.

El valor de les entitats

Tot i el seu paper fonamental, les escoles denuncien que no poden fer tota la feina. Demanen a les institucions del barri que s'involucrin per poder trobar una continuïtat a aquesta integració i reconeixement de pertinença al barri. Consideren molt important que els infants en el seu temps de lleure fora del marc escolar participin a entitats del barri per enfortir aquesta identificació de pertinença.

Segons les representants de l'escola Valldaura, hi ha famílies que prefereixen portar els fills a escoles fora del barri per l'alt percentatge d'alumnes de famílies immigrants. Decisió que creuen equivocada ja que els prejudicis són cosa dels adults, perquè els infants a l'aula es veuen com a iguals, com a companys i amics i no fan cap tipus de diferència.

Un altre actor que té un paper important és l'AMPA. És necessari un esforç per part d'escoles i pares per enfortir aquestes associacions, donat que a través d'elles és pot aconseguir que també els pares s'involucrin, tinguin aquest lligam de pertinença i es sentin més integrats amb l'entorn escolar que rodeja els seus fills.