Quan un empresari del sector tèxtil busca algú per treballar a la seva empresa, la major part de les vegades es troba amb un treballador de més de 53 anys. El sector del tèxtil viu, des de fa uns cinc anys, un buit generacional de treballadors qualificats. Així ho han explicat alguns dels representants del sector a la comarca del Bages que, conjuntament amb el departament d'Ensenyament i l'Ajuntament de Manresa, han treballat per implantar a la ciutat un programa de formació dual en el sector. Es tracta del cicle formatiu de grau mitjà de tècnic en fabricació i ennobliment de productes tèxtils. La formació, que ja s'imparteix a Mataró, Terrassa i Igualada s'impartirà a l'institut Guillem Catà i tindrà una durada de dos anys i 2.000 hores de formació. Durant el segon any, l'alumne farà pràctiques remunerades en alguna de les 36 empreses del sector que ja han formalitzat la seva incorporació al projecte formatiu.

El director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a la Catalunya Central, Toni Massegú, ha explicat que es tracta d'un cicle "molt atractiu" per dos motius: en primer lloc, perquè es preveu que l'enorme demanda de treballadors que té el sector impliqui una inserció del 100% de l'alumnat. D'altra banda, Massegú també ha subratllat que es tracta d'un cicle plenament arrelat al territori, de tal manera que els alumnes no hauran de treballar fora de la comarca, sinó que es podran quedar al territori.

L'ocupabilitat, així com la remuneració de l'estada a l'empresa, són els principals incentius per a l'alumnat. El cicle té una oferta de 30 places i, per tal que es pugui impartir, hi haurà d'haver almenys 15 alumnes.El sector, a la comarca

Al Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès hi ha actualment prop de 120 empreses dedicades al sector del tèxtil. D'elles, el Bages n'acumula prop de la meitat i, en aquesta comarca, hi ha actualment uns 2100 treballadors d'aquest sector. Part dels seus representants han explicat que un dels principals problemes amb què es troben és la falta de relleu generacional, ja que quan es busca cobrir una baixa per jubilació, l'edat de l'aspirant supera, en la majoria dels casos, els 53 anys d'edat.

De moment, 32 empreses del territori ja han formalitzat la seva implicació amb el cicle i contractaran els alumnes durant el segon curs. En total, les 32 empreses ofereixen prop de 46 ofertes laborals.