Més de 800 alumnes de Manresa i el Bages ja s'han vacunat contra l'homofòbia i la transfòbia. Han participat en tallers sobre diversitat sexual i identitat de gènere als centres de secundària de la comarca que ha ofert els últims cursos el Consell Comarcal del Bages. Avui se celebra el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, l'odi a lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals.

El Consell Comarcal i l'Ajuntament de Manresa s'han aliat per fomentar el respecte a la diversitat sexual i afectiva, i decretar una tolerància zero a l'homofòbia, la transfòbia i qualsevol mena de discriminació per raons d'identitat sexual i de gènere. «La igualtat legal ja s'ha assolit, però ara toca a nivell real», va dir aquest dimarts el conseller comarcal d'Acció Social i Ciutadania, Albert Marañón, en la presentació de les activitats organitzades per commemorar el dia internacional. A l'acte també hi va participar la regidora d'Inclusió Social de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich.

Marañón va anunciar que el Consell Comarcal del Bages ja ha començat a elaborar una diagnosi sobre la llibertat sexual, afectiva i lluita contra la LGTBIfòbia. A partir del resultat d'aquesta diagnosi s'impulsaran i s'emprendran accions concretes per garantir una societat diversa i lliure en la qual ningú no sigui objecte de cap mena de discriminació.

Per fer la diagnosi es comptarà amb tots els ajuntaments del Bages i altres agents, com els serveis sanitaris, Mossos d'Esquadra, centres educatius, col·lectius LGTBI i persones a títol individual. La previsió és que passat l'estiu ja es pugui posar en marxa i formi part del III Pla d'Igualtat de Gènere del Bages. El mes de febrer passat ja es va constituir la taula comarcal de polítiques LGTBI contra la discriminació impulsada pel Consell Comarcal i l'Ajuntament de Manresa.

Per la seva part, Rosich va remarcar que la feina de sensibilització en aquest àmbit és important perquè «partim d'uns criteris i unes mirades molt tancades amb uns patrons determinats». Rosich va recordar que l'Ajuntament de Manresa, a través de l'Observatori LGTBI de Barcelona, està fent un estudi als instituts de Manresa per detectar si hi ha indicis d'homofòbia o transfòbia. S'ha passat una enquesta a tots els alumnes, i ara se n'estan estudiant els resultats.

Avui s'estrenarà al vestíbul del Consell Comarcal una exposició de contes sobre diversitat sexual i identitat de gènere. També s'organitza un curs de sensibilització adreçat a personal d'ajuntaments i comunitats educatives.

El sindicat CCOO de la Catalunya Central ha fet públic un comunicat en què considera que cal lluitar contra la LGTBIfòbia per garantir que tothom tingui una vida digna.