«Un dels ponts de roca naturals més destacables de Catalunya», així qualifica la rellevància geològica del pont Foradat o de les Arnaules l´Inventari dels Espais d´Interès Geològic i Paleontològic de Manresa. Però més enllà de geòlegs i aficionats a les caminades, aquesta singular formació rocosa és una gran desconeguda malgrat els 40 milions d´anys d´antiguitat que s´estima que té.

Una estranya situació com aquesta no s´entendria sense l´absència gairebé total de senyalització, que, d´altra banda, pot haver contribuït a preservar-lo. El pont natural de roca és al barri del Raval de Manresa, molt a prop del nucli del Pont de Vilomara, al marge dret del riu Llobregat, a pocs metres de l´autopista, que va estar a punt de xafar-lo, i ignorat per la senyalització d´itineraris que s´ha fet fins ara.

El pont Foradat és considerat una de les meravelles geològiques de la comarca del Bages i una de les més desconegudes. Fa 27 metres de longitud total, dels quals 13,2 corresponen al tram buit per ambdós costats, l'amplada oscil·la entre els 2,7 metres de la secció més ampla als només 85 centímetres de la més estreta i queda suspès a 10,7 metres damunt d´un torrent. L'autopista C-16 passa només a unes desenes escasses de metres per damunt d´aquest vessant i el seu talús s'acosta perillosament al pont, que podria haver quedat sepultat. Per poc, però afortunadament el pont de les Arnaules va quedar fora de l'àmbit del moviment de terres de l'autopista.

Per arribar-hi cal agafar, a peu o en bicicleta, el camí de terra que hi ha a la carretera del Pont de Viomara (BV-1225) a l´alçada de Viladordis seguint la senyalització que indica Castellgalí i Montserrat. Seguint per aquest camí, cal prendre una desviació a mà esquerra, sense cap indicació, per passar per sobre de l´autopista

Terrassa-Manresa (en direcció recta, un altre cartell continua indicant que aniríem a parar a Castellgalí i a Montserrat. Des de la carretera BV-1225, fins aquest punt, hi ha uns 800 metres.

El pont per sobre l´autopista té un cadenat per evitar el pas de vehicles. Cal girar a la dreta i anar baixant amb l´autopista a mà dreta seguint les indicacions grogues i blanques, i llavors apareix l´única senyalització que indica la presència del pont Foradat.

Es tracta d'una llarga llenca de roca calcària que ha quedat separada del vessant per on discorre un petit i esporàdic torrent, i que forma un pont natural de roca que uneix els dos costats. La calcària nummulítica és una roca especialment dura, resistent a l´erosió. L´acció de desgast del torrent, petit però amb molt pendent, ha fer que el terreny s´esfondrés i ha aïllant l´esvelt pont de roca que, per ara, resisteix.

És un dels elements més singulars del Geoparc de la Catalunya Central i un dels ponts naturals més notables de Catalunya, tal com recull el geòleg Ferran Climent a l´Inventari dels Punts d´Interès Geològic i Paleontològic del municipi de Manresa.

Un altre geòleg reconegut, Josep Maria Mata-Perelló, recorda que va ser possible salvar el pont de roca gràcies a les gestions realitzades durant la construcció de l´autopista i a la receptivitat de l´empresa constructora. Considera molt necessari «senyalitzar el camí, arreglar una mica l´entorn i posar-hi algun plafó explicatiu».

Mata-Perelló es mostra convençut que aquest caprici de la natura pot atraure visitants i, a més, «forma part d´un bon recor-regut geològic en què hi ha altres al·licients». Demana «que es protegeixi l´espai i es tingui en compte el tema de la seguretat».

Se senyalitzarà

L´Ajuntament ha explicat que, en aquests moments, a Manresa hi ha 4 itineraris de natura que estan indicats amb senyalització vertical (riera de Rajadell, Collbaix, Sant Ignasi i Sant Jaume). Hi ha algun senyal puntual més antic, però ara mateix és difícil que es puguin seguir.

S´ha demanat a la Diputació de Barcelona que aporti els recursos per senyalitzar l'itinerari del Cardener al Llobregat i el dels cingles del Llobregat. I «en els dos casos, l'itinerari passa pel pont de les Arnaules i, per tant, quedarà degudament senyalitzat».

L´Ajuntament afegeix que en aquests moments hi ha un enllaç a l´aplicació gratuïta Wikilock que permet seguir els diferents itineraris de Manresa, amb indicacions de com arribar-hi.

També està a punt de sortir, les properes setmanes, un plànol amb totes les rutes que es poden fer a l´entorn de la ciutat, amb tots els punts d´interès i indicacions de com es poden seguir. És previst que aquesta informació estigui penjada a la pàgina web de l´Anella Verda.

El Pont de les Arnaules forma part del pla del patrimoni i, per tant, està protegit. De fet, la seva inclusió al Pla Especial Urbanístic de Patrimoni de Manresa va ser una innovació, ja que fins aleshores els catàlegs de patrimoni no acostumaven a incloure mai els punts d´interès geològic.

Aquesta inclusió dels elements i zones d´interès geològic es va fer amb la col·laboració de la UPC de Manresa.