La cap del grup d'ERC a l'Ajuntament, Mireia Estefanell, va passar tres hores i mitja sense badar boca. Tot el ple municipal.

Va votar, això sí, sempre igual que el govern del qual no forma part formalment des que l'alcalde, Valentí Junyent (CDC), li va perdre la confiança i li va retirar totes les carteres.

La situació és estranya: la presidenta del grup polític que aporta una majoria estable de govern, fora del govern i, pel que sembla, també fora del ple, si més no pel que fa a l'ús de la paraula.

Si la situació es manté així fins a final de mandat, hi haurà una presidenta de grup municipal en fora de joc en relació amb la resta de grups municipals que sí que tenen presidents que deixen sentir la seva veu en el màxim òrgan de debat polític municipal.

Però amb la fantàstica capacitat d'adaptació que caracteritza l'ésser humà, i tenint en compte que l'ésser humà polític és, per definició, expert en contorsionismes, la situació es podria consolidar tranquil·lament i que Estefanell passés a fer d'entrenadora i dissenyés la tàctica fora del terreny de joc i que després els seus regidors sortissin a disputar el partit plenari seguint fil per randa les seves indicacions.

L'altra cara de la moneda la va posar l'interventor, que, aquest cop sí, va intervenir.

Va ser una de les raríssimes ocasions durant els 25 anys que ha ocupat el càrrec que es va poder sentir al ple la veu de Josep Trullàs Flotats. Havia intervingut per aclarir algun concepte sobre les seves atribucions. Es jubila. Va començar a l'Ajuntament de Manresa exactament el maig del 1992. Abans havia estat als ajuntaments d'Igualada i Berga.

Trullàs va dir que el que havia de dir estava mesurat en 3 minuts i mig però que era tard i parlaria 3 minuts, no fos cas que després del poc paper que té l'interventor en el ple municipal, l'últim l'alcalde li hagués de retirar l'ús de la paraula, i no volia que la corporació quedés amb un mal record. Tothom va riure. Va parlar dels objectius de la intervenció, dels aspectes legals formals, la fiscalització d'actes i acords, la comptabilització de les actuacions municipals, preparació de comptes... Tot això tan terriblement avorrit, però que és terriblement important fer bé. I va durar 3 minuts. Exactament.