Els actes commemoratius dels 125 anys de les Bases de Manresa es van iniciar el 24 de març i culminaran el març de l'any vinent amb un acte solemne de clausura que encara s'ha d'acabar de definir.

El d'inauguració es va celebrar al saló de sessions de l'ajuntament de Manresa, el mateix lloc on el 1892 es van redactar les Bases. Va estar presidit pel President de la Generalitat, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; la de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, a més a més de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent. Puigdemoment es va referir a la redacció de les Bases com el punt de partida del moment que viu Catalunya avui (vegeu Regió7 del 25 de març).

Programació

Des d'ara i fins al març vinent s'han programat exposicions, xer-rades, debats i activitats ciutadanes. S'han previst les exposicions «Lo catalanisme a la nacionalitat catalana», «Manresa entre revolucions», «Constitucions de Catalunya» i «Les Bases i el catalanisme», que es podrà veure a principis de l'any vinent a Manresa i posteriorment a Barcelona.

Passat l'estiu és prevista una jornada al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) sobre «Els nous drets humans». També hi haurà debats divulgatius com «Les Bases de Manresa, abans i ara», «Les Bases de Manresa i la revisió del catalanisme» o «La Renaixença a judici».

Durant la festa major ja s'ha previst dur a terme les visites a la Manresa Desconeguda del 1892. A totes aquestes activitats s'hi afegiran les que organitzin les entitats de la ciutat.