L´ús del servei de dutxes que la Fundació Germà Tomàs Canet gestiona l´antic edifici de les Germanetes dels Pobres va créixer el 2016. El van utilitzar 221 persones, 12 usuaris més que no pas l´any anterior. Són persones que no tenen cobertes les seves necessitats bàsiques.

El 2016 es van fer una mitjana de 24 dutxes diàries davant les 19 del 2015. El servei, que funciona els dimarts i els dijous de 4 a 6 de la tarda, ha fet un total de 2.156 dutxes durant l´any passat. Dels usuaris, 163 van ser homes, 27 dones i 21 eren menors.

Un 32 % de les persones usuàries del servei de dutxes té entre 30 i 40 anys, i un 28 % entre 40 i 50. El grup més jove, de 18 a 25 anys, suposa un 16 % del total. La nota destacada és que ha augmentat 4 punts respecte l´any anterior.

Pel que fa al tipus de residència, un 26 % ocupa algun habitatge, dada que el 2015 era del 10 %. Les persones que disposen d´un pis propi o de lloguer han passat del 44 % el 2015 a un 20 % el 2016. Un 14 % dels usuaris són sense sostre.

Més de la meitat de les persones hi van aconsellades per altres usuaris. Un 21 % ho fan orientats per la Fundació Rosa Oriol; un 12 % pels serveis socials de l´Ajuntament de Manresa i la resta per altres entitats com serveis socials d´altres poblacions, Càritas i Creu Roja.

El servei de dutxes el tiren endavant voluntaris de la Fundació Rosa Oriol i de la Fundació Germà Tomàs Canet. El 2016 va posar en marxa un servei de bugaderia per rentar la roba a gent que ho necessita. 32 persones en van fer ús.

Sobre la Fundació Germà Tomàs Canet

La Fundació Germà Tomàs Canet va néixer l´any 1989 per voluntat de l´Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu. La seva missió inicial va ser la de fer costat, des de tots els àmbits, a persones afectades per alguna malaltia mental o discapacitat intel·lectual. La seva activitat permet donar protecció jurídica que garanteixi els drets i els deures dels malalts i facilitar el màxim de recursos perquè aquestes persones s´integrin socialment i laboralment.

Superats els 25 anys, la Fundació Germà Tomàs Canet està consolidada i compta amb un equip de més de 40 professionals, presents a les localitats de Sant Boi de Llobregat, Almacelles i Manresa i gestiona diferents programes i recursos al servei de les persones més vulnerables.

A la capital del Bages, dóna cobertura jurídica i tot el suport necessari a Mosaic, una proposta innovadora que vetlla per una atenció integral a persones amb problemes de salut mental i que es va fer realitat el 2006 gràcies a la suma de voluntats de l´Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, les Germanes Dominiques, la Fundació Althaia i l´Ajuntament de Manresa.

Per altra banda, la Fundació Germà Tomàs Canet gestiona a Manresa, des de finals del 2013, l´antiga residència de les Germanetes dels Pobres, un equipament que amb el nom de Sant Joan de Déu-Serveis Socials Manresa permet executar activitats i projectes molts diversos en suport a les persones i a les famílies més desafavorides, en xarxa amb les entitats i recursos del territori. Un dels serveis que s´ha iniciat aquest darrer any i que ha tingut una molt bona acceptació és el de dutxes per a les persones que no tenen accés a aquest servei bàsic.