La Xarxa de Prevenció i Salut de la Catalunya Central organitza una activitat conjunta, que consisteix en instal·lar uns pulmons a un espai públic de cada capital de comarca per tal de veure quin és el consum de tabac entre la població. A Manresa, aquesta activitat es farà dijous dia 25 al matí a la plaça Europa i, a la tarda, a la plaça Sant Domènec.

La Fundació Althaia se suma a la Setmana Sense Fum amb l'organització d'activitats que tenen com a objectiu sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el consum de tabac, abandonar-lo si s'és fumador i poder gaudir d'un ambient lliure de fum. El lema d'enguany és Menys fumar i més caminar.

El dimecres 24 de maig professionals de la institució visiten centres de secundària i universitaris de Manresa oferint als alumnes la possibilitat de fer-se una carboximetria, que serveix per mesurar el nivell de monòxid de carboni que tenen les persones fumadores en els pulmons.

És una activitat de prevenció que té per objectiu sensibilitzar els joves i adolescents sobre els riscos que comporta el tabaquisme. Alhora, se'ls dóna informació i eines per deixar aquest hàbit.

Des de divendres dia 26 i fins dimarts dia 31 de maig, el vestíbul de consultes externes de l'Hospital Sant Joan de Déu exposarà la figura d'uns pulmons, que s'emplenaran de papers que simbolitzaran els alvèols i els hàbits de consum de tabac de les persones que vulguin participar en l'activitat.

Aquesta és una activitat comuna que es portarà a terme a centres sanitaris del territori adherits a la Xarxa de Prevenció del Tabac de la Catalunya Central. Els papers de color vermell seran els dels no fumadors; els negres, els dels fumadors; els rosa, els dels exfumadors de més d'un any i, els grisos, els dels fumadors passius. A més, dimarts 31, Dia Mundial Sense Tabac, hi haurà una taula informativa i es realitzaran carboximetries a totes les persones interessades.

A la Clínica Sant Josep també hi haurà una estructura de pulmons per portar a terme aquesta activitat a partir de divendres a la tarda. Dijous i divendres, els pulmons seran al CAP Barri Antic.

Les conseqüències del tabac

El consum de tabac és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura i evitable. És un dels factors de risc més importants de les principals malalties cardiovasculars i respiratòries cròniques, així com d'un nombre important de càncers. A més, l'exposició passiva al fum ambiental del tabac incrementa el risc de càncer de pulmó en les persones no fumadores i d'altres malalties del sistema respiratori, sobretot en els infants.

Els beneficis de deixar de fumar són ben clars. En el cas de les persones exfumadores, cada dia que passa redueixen el risc de patir malalties, a més de millorar el seu aspecte físic, fer un estalvi econòmic i contribuir a la millora mediambiental.

Aconseguir l'abandonament definitiu del tabaquisme no és fàcil per a algunes persones, tot i que és possible. Si un ja ho ha intentat i no ho ha aconseguit o no ho ha provat perquè no s'hi veu amb cor, és convenient consultar un professional de la salut i seguir les seves recomanacions. Al nostre sistema sanitari hi ha persones formades especialment per ajudar a deixar de fumar.

La Catalunya Central disposa d'una xarxa per lluitar contra el consum de tabac des de l'any 2014.

Noves teràpies psicològiques

La Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central ha programat per al 2017 una activitat de formació de professionals per tal que tots els interessats en aquest tema aprofundeixin en la utilització de les teràpies psicològiques de tercera generació (consciència plena o mindfulness, teràpia d'acceptació i compromís, etc.) sobre aspectes relacionats amb el tractament del tabaquisme.

A més, ha estat un espai de trobada dels professionals involucrats en què han compartit experiències i intercanviat informació per a millorar l'atenció que ofereixen.

La sessió s'ha dut a terme a la Gerència Territorial de l'Institut Català de la Salut de Catalunya Central, amb més de 40 persones inscrites, i ha anat a càrrec d'Antònia Raich, psicòloga clínica de la Divisió de Salut Mental d'Althaia especialitzada en tabaquisme i addiccions, i de Xavier Ceballos, psicòleg, màster en recerca en psicologia de la salut.

El tabaquisme és la primera causa de mort evitable i un problema de salut de gran magnitud. Per això requereix un abordatge ampli que impliqui actuacions de prevenció, assistència, formació i investigació.

Per avançar en l'abordatge d'aquest problema des de tots els àmbits i a tot el territori es va crear la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central.

Alguns dels objectius de la Xarxa són la detecció de necessitats específiques, la motivació dels professionals i les institucions en la lluita contra el tabaquisme i fomentar l'intercanvi d'experiències. I un dels seus reptes és la formació dels professionals d'acord amb les necessitats detectades.