S'ha creat a Manresa la Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques i dels Drets de la Gent Gran formada per 11 entitats: Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, Associació de veïns i gent gran del barri de la Sagrada Família, CCOO, UGT, Associació amics de la gent gran de Manresa, Associació de gent gran de la Balconada, Coordinadora de jubilats i pensionistes de Manresa, Associació de veïns Mion Puigberenguer Poal, El Casal de la gent gran de Manresa, Casal lla Nostra Llar Valldaura i Associació de gent gran Viure i conviure.

Aquest iniciativa neix de la preocupació compartida pels seus impulsors pel futur de les pensions públiques i les múltiples mancances que pateix el col·lectiu de la gent gran pel que fa a serveis i equipaments específics per aquesta etapa de la vida.

Defensa de les pensions

La plataforma considera que el sistema públic de pensions s'ha consolidat com el principal eix vertebrador de l'Estat de Benestar i és la més important i estable font d'ingressos per a 9 milions de pensionistes i jubilats en el conjunt de l'estat espanyol.

Les pensions públiques també estan servint, en l'actual situació de crisi, com un element fonamental per equilibrar els pressupostos de les famílies afectades per la precarietat laboral, l'atur i la desprotecció social.

La sostenibilitat del sistema públic de pensions es troba avui amenaçada com a conseqüència de l'augment de l'atur derivat de la crisi i de les polítiques econòmiques d'austeritat imposades pels governs amb l'excusa de lluita contra la crisi. defensen que revertir la lamentable situació del mercat laboral i aconseguir ocupació estable, de qualitat i amb bons salaris és un element bàsic per aconseguir la sostenibilitat del sistema de pensions com també ho es activar vies complementàries de finançament.

Des de la Plataforma en Defensa de les Pensions i dels Drets de la Gent Gran, activaran campanyes d'explicació i mobilització que sumin els esforços dels ciutadans actius i pensionistes "per aconseguir canviar les polítiques que ens han portat a l'actual situació".

Drets de la gent gran

El manifest que ha elaborat destaca que la crisi econòmica ha incidit negativament en la qualitat de vida de la gent gran.

No només amb la pèrdua del poder adquisitiu de les pensions, sinó també degut a que les pensions s'han convertit en un factor necessari per a moltes famílies i també degut a que "les mal anomenades polítiques d'austeritat han incidit en una reducció dels nivells de prestació dels serveis públics que necessitem la gent gran per garantir una bona qualitat de vida".

Per això, la plataforma treballarà per aconseguir un compromís ferm per part dels poders públics per millorar la disponibilitat i la qualitat dels serveis públics relacionats amb les necessitats quotidianes de les persones grans, especialment amb tot allò relacionat amb l'accés als serveis socials i sanitaris, l'enfortiment de les polítiques d'atenció a la dependència, l'eradicació de la violència i la discriminació contra la gent gran, la provisió d'entorns urbans favorable i la participació política efectiva.