Via lliure per fer la rotonda de la Bonavista. Aquesta setmana s'ha acabat l'enderroc de l'última finca que faltava per poder tirar endavant un projecte que ja es preveia dur a terme des d'abans dels anys 30 del segle passat. També aquesta setmana l'empresa municipal Aigües de Manresa ha iniciat els primers treballs per fer cales de prospecció a la zona, i per a dilluns l'Ajuntament ha convocat els veïns i comerciants de tot aquest sector a una reunió informativa sobre les afectacions a la mobilitat que tindran les obres.

Les obres pròpiament dites de construcció de la nova rotonda de la Bonavista han de començar aquest mes de juny, i la previsió és que s'acabin a final d'any o com a màxim a principi del vinent.

L'enderroc comença l'abril

La finca que ha anat a terra és la que hi havia a la carretera de Vic, 102. Les obres d'enderroc van començar a principi d'abril amb un cop de mall simbòlic de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el regidor d'Urbanisme, Marc Aloy. L'aterrament s'ha dut a terme de forma manual fins al darrer moment. Aquesta setmana, a l'última fase i quan ja només quedava dempeus un tros de façana, hi ha entrat una excavadora per acabar d'ensorrar el que quedava.

Per garantir que després de l'enderroc s'iniciessin immediatament els treballs de la nova rotonda, que també suposarà remodelar tot l'entorn de la Bonavista, l'Ajuntament de Manresa va adjudicar les obres a l'empresa Excavacions Mas per 1.580.000 euros sense IVA. Els diners surten de la Diputació de Barcelona, que hi aporta un milió i mig, l'Ajuntament de Manresa, amb poc més de 100.000 euros i Aigües de Manresa pel que fa a la part de sanejament. Al concurs s'hi van presentar set empreses.

De moment, però, els primers a intervenir en el projecte és Aigües de Manresa, que és qui haurà d'intervenir en tot el relacionat amb clavegueram i la canalització d'aigua. Aquesta setmana ja ha començat a fer cales de prospecció per relligar el servei de subministrament d'aigua potable a la plaça Bonavista i als carrers Bisbe Comas i Mossèn Jacint Verdaguer.

Rotonda i pulmó verd

La nova plaça de la Bonavista no només inclou la rotonda que ha de permetre una nova ordenació del trànsit en aquest nus de la ciutat, sinó que també transformarà tot l'espai públic comprès entre el carrer mossèn Jacint Verdaguer, la carretera de Vic, el carrer Bisbe i Comas. En aquest sector es crearà un triangle amb més de 160 arbres que configurarà un nou pulmó verd a la ciutat de 3.000 metres quadrats.

Adquisicions durant 30 anys

L'edifici que acaba d'anar a terra i que permet iniciar les obres de la nova rotonda de la Bonavista és un dels que han anat adquirint els diversos governs de Manresa els últims 30 anys. En total han sigut 23 finques que han costat 5,2 milions d'euros.

La primera la va adquirir el 1986 el govern de l'alcalde Joan Cornet. Posteriorment a l'etapa del govern de Juli Sanclimens hi va haver noves operacions el 1989, 1990 i 1991. Amb Jordi Valls el 2001 i 2003, i amb Josep Camprubói el 2006 i el 2011. Aquesta última finca va ser adquirida pel govern de Valentí Junyent el 2016.