Alguns pràcticament no l'han vist, no li han pogut posar aquella roba que van comprar amb tanta il·lusió, ni saben de quin color haurien estat els seus ulls. No saben quina veu tindria, si seria tímid o extravertit, o si ploraria gaire a les nits. Però el fet de no haver arribat a conèixer un fill no significa que perdre'l durant l'embaràs o al cap de poc temps de néixer sigui menys dolorós. Aquesta és una de les idees que l'Associació Little Stars de la Catalunya Central, creada recentment i amb seu al Centre Hospitalari de Manresa, que uneix famílies que han perdut un nadó en l'etapa gestacional o neonatal, vol fer arribar a la societat.

L'entitat, fundada el desembre del 2015 i registrada el setembre passat per dues parelles bagenques que han patit la pèrdua d'un nadó, té com a objectiu principal oferir suport a les famílies que passen aquest tràngol i facilitar-los informació i acompanyament, ja que, tal com explica el secretari de l'entitat, Marc Solanelles, «actualment, quan et passa això, et sents sol, desemparat». Solanelles posa com a exemple que «per norma, després que se't mori un fill durant l'embaràs o al cap de poc de néixer, els professionals mèdics no et deriven a cap psicòleg. No existeix cap protocol establert». «Llavors» -prossegueix Solanelles-, «els pares tornen a casa amb les mans buides i en estat de xoc, i es pregunten 'i jo ara què faig?'».

Metges i societat poc sensibilitzats

Una altra de les raons de ser l'Associació Little Stars Catalunya Central és sensibilitzar tant el col·lectiu mèdic com la societat en general sobre les pèrdues gestacionals i neonatals, ja que, tal com fa ressaltar Marc Solanelles, «trobem que avui dia encara és un tema tabú, que se silencia molt i al qual ni tan sols els professionals mèdics donen la importància que té». Pel que fa a la societat, el secretari de l'entitat creu que «no està preparada per a aquests casos». En aquest sentit, els impulsors de l'entitat també lluiten perquè aquests fills que han mort puguin ser inscrits al llibre de família.

Per donar suport als pares i mares que han perdut un fill durant l'embaràs o poc després de tenir-lo, Little Stars ha començat a organitzar trobades entre persones que han passat per la mateixa experiència en els anomenats Grups d'Ajuda Mútua (GAM). Al primer, que va tenir lloc el 6 de maig al Casal de les Escodines de Manresa, van assistir-hi una desena de persones, vingudes de la Catalunya Central, però també del Gironès. La intenció és que s'organitzin més Grups d'Ajuda Mútua en diversos punts de la Catalunya Central. L'entitat té la col·laboració de diverses professionals (psicòlogues, treballadores socials, doules i una fotògrafa).

Trucant a la porta del món sanitari

El proper dia 7 de juliol, a les 7 de la tarda, tindrà lloc la presentació de l'associació al Casino de Manresa, amb la presència de la periodista Bàrbara Julbe i la psicòloga Elena Crespi. Solanelles assenyala que a l'acte «ens agradaria que hi hagués la gent que ens segueix per les xarxes i sobretot algun representant de de l'equip d'ASSIR Bages d'Althaia (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva), ja que hem contactat amb ells i encara no n'hem obtingut resposta». Per a Little Stars és indispensable crear aquest contacte per explicar el projecte als metges i aconseguir «que es converteixin en l'enllaç entre les famílies que pateixen la pèrdua d'un nadó i nosaltres».