Els gèrmens multiresistents als antibiòtics ha sigut un dels temes que s’ha tractat a la I Jornada d’Actualització en Malalties Infeccioses que s’ha celebrat a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. Hi han participat 200 professionals del món de la sanitat.

La iniciativa ha estat fruit del treball conjunt de diverses entitats sanitàries del territori davant la problemàtica creixent de les malalties infeccioses i els bacteris resistents.

L’organització de la jornada ha anat a càrrec de l’Institut Català de la Salut (ICS), la Fundació Sociosanitària de Manresa, l’Hospital de Sant Bernabé de Berga, el Centre Sanitari del Solsonès, la Fundació Althaia i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i les Balears. Ha comptat amb el suport del Col·legi de Metges de Barcelona i el d’Infermeres I Infermers.

Durant la jornada s’han tractat temes com el tractament a pacients afectats per aquests bacteris multiresistents, la infecció urinària en pacients d’edat avançada, el codi sèpsia i la detecció precoç del VIH.

La ponència magistral ha anat a càrrec del Dr. Climent Casals, de l’Hospital Clínic de Barcelona, que ha parlat de microbiota intestinal.

En la inauguració hi han intervingut el director assistencial de la Fundació Althaia, Ignasi Carrasco, i la cap del Sector Sanitari Solsonès, Bages i Berguedà del CatSalut, Teresa Sabater. Han destacat la importància del treball conjunt entre les institucions sanitàries del territori. També han valorat molt positivament aquesta experiència.

Resistència als antibiòtics

Les resistències antimicrobianes són un problema important de salut pública mundial que va en augment constant. Un dels motius pels quals els bacteris adquireixen resistències és l’ús excessiu i inadequat dels antibiòtics.

Actualment, el problema ha adquirit tal magnitud que la mateixa OMS ha establert la lluita contra la resistència antimicrobiana com un dels principals reptes per a la seguretat del pacient. Per això és de vital importància fer un ús adequat i responsable dels antibiòtics i seguir sempre les pautes dels professionals. Les principals recomanacions a tenir en compte són:

  • Complir les instruccions respecte a la dosi, horari i dies de tractament antibiòtic. Encara que us trobeu millor, no abandoneu el tractament antibiòtic
  • Cada tractament antibiòtic serveix per a una patologia diferent. El que va ser eficaç en una ocasió, podria no ser-ho en una altra
  • Els antibiòtics han de ser receptats per un metge i dispensats a la farmàcia. Si preneu antibiòtics quan no toca, no us faran efecte quan els necessiteu