La nau principal de l'Anònima és una obra de l'arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa, un dels exponents del modernisme a Manresa. Va passar a mans municipals el 2014 quan Endesa es va traslladar a la Catalana, a la carretera que mena cap al Xup. L'entrada principal és pel carrer Llussà, i el conjunt del complex té diversos edificis. A més a més de la nau n'hi ha una altra de més petita, les oficines, una xemeneia i el pati que envolta tot el conjunt.

La nau es va començar a construir a principi del 1883 i un any després va començar a produir electricitat amb carbó per a l'enllumenat públic de la ciutat i clients. Per les Festes de la Llum del 1894 l'electricitat que es va produir a l'Anònima va il·luminar la plaça Major i l'exterior de l'església del Carme.

El complex també acollia una fàbrica tèxtil per aprofitar l'energia sobrant.

A partir del 1910 es va convertir en la seu de l'anomenada Companyia Anònima Manresana d'Electricitat (CAME). Des de llavors se la coneix popularment com l'Anònima. L'electricitat es generava, primer, amb carbó. Segons documents de l'època, consumia 450 tones de carbó procedent de les mines de Fígols. Sota la plaça principal del complex es conserva el que era la carbonera.

Mostra de l'arqueologia industrial de Manresa, fins a principi del 2014 va ser la seu de la companyia elèctrica Endesa, quan es va traslladar a un altre edifici d'estil racionalista de la ciutat, el de la Catalana. Del 1920, també generava electricitat que subministrava a Fàbrica Nova. Va ser llavors quan va passar a mans municipals. Abans, però, la mateixa elèctrica va enderrocar diversos edificis que s'havien anat afegint als originals al llarg dels anys com els habitatges dels treballadors.