Un camió atropella inesperadament els clients d'una terrassa i els seus dos ocupants, terroristes, fan explotar dos artefactes, que causen una matança. Aquesta situació, afortunadament fictícia, és la que es va recrear ahir al migdia a les instal·lacions exteriors de la UManresa-FUB, que un any més va organitzar el seu simulacre d'accident de múltiples víctimes i catàstrofes per tal de posar a prova l'alumnat del Màster d'Emergències Extrahospitalàries.

En total, un centenar de persones van participar en el simulacre, la majoria voluntaris, que van fer el paper de víctimes. Els 26 alumnes que acaben enguany el màster van haver d'intervenir com a sanitaris en l'emergència. Tot i que inicialment només hi havia quatre morts, finalment els alumnes no van poder evitar que el balanç pugés fins a deu, a causa de l'explosió del segon artefacte (que, enlloc d'una bomba, en realitat era una traca de festa major).

De fet, del que es tractava ahir no era pas que els estudiants posessin a la pràctica els seus coneixements sanitaris, sinó que ho fessin en un context de caos i d'imprevisibilitat. «El que es tracta és de posar a prova les capacitats dels alumnes de gestionar l'organització, la funció de cadascú i els espais per garantir la millor atenció sanitària i reduir el nombre de víctimes mortals», va explicar la coordinadora del mòdul d'incidents de múltiples víctimes d'UManresa, Susanna Simó. El balanç fictici va ser de deu morts i de seixanta ferits.

Cada any, el simulacre recrea un tipus d'emergència diferent i, aquest any, es va decidir simular un atemptat amb un camió, ja que és un tipus d'acció terrorista que s'ha produït en més d'una ocasió el darrer any a Europa. Els alumnes, però, desconeixien fins a l'últim moment amb quin tipus de situació haurien de batallar.

Entre els col·laboradors en el simulacre d'ahir hi havia Protecció Civil de Manresa, TSC ambulàncies, Creu Roja Manresa, el SEM, l'escola Joviat, Diesa i Vilà Vila, que va cedir el camió terrorista.