L'incendi de fa una setmana a l'immoble okupat al carrer de Santa Maria és la punta de l'iceberg d'un problema que afecta els carrers del voltant de la plaça Gispert i que veïns d'aquest sector del nucli històric han alertat reiterades vegades a l'Ajuntament, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra. En els darrers dos anys hi hagut grups d'okupes que hi han creat inseguretat.

Responsables de la nova associació que aviat es constituirà, i que representarà comerciants i ciutadans que viuen en aquest punt del barri, constaten que hi ha diversos immobles on viuen persones sense recursos, i deixen clar que els qui han generat inseguretat al barri són una minoria que de vegades han molestat veïns. Integrants de l'associació han comptat que en els darrers dos anys hi hagut vuit immobles on hi han entrat persones problemàtiques i a gairebé tots la Policia Local o els Mossos els ha acabat desallotjant i hi han barrat l'accés.

Al carrer de Santa Maria, que és a tocar del conservatori de música, és on darrerament s'hi han concentrat més problemes. En el bloc que es va cremar, el número 18, la policia va col·locar-hi un cadenat dilluns de la setmana passada perquè ningú hi entrés un cop van desallotjar les persones que hi havia a l'interior, però alguns veïns asseguren que dimecres hi havia individus al segon pis, que no va resultar afectat pel foc. «El cadenat ha servit de poc perquè hi han entrat igualment, momentàniament. Són nois molt joves que creen malestar al barri», assegura Maria Pascual, que viu a pocs metres de l'edific afectat per les flames la setmana passada. Fa un any hi van començar a entrar joves que es veuen sovint pel barri i que creen inseguretat, i que habitualment són vistos accedint-hi i que hi passen bona part del dia. De fet, els bombers que van apagar les flames asseguren que hi van trobar molta brutícia. Pascual és una de les veïnes que han alertat diferents vegades l'Ajuntament del que passava al número 18 del carrer Santa Maria.

També es queixa del bloc deshabitat del número 3, ja que els darrers mesos també s'hi ha vist entrar gent. «Es troba en una situació d'abandó i de deixadesa extrema. L'entrada és plena de porqueria, pixats i residus que esgarrifen els vianants. He instat l'Ajuntament que s'hi impedeixi l'entrada als individus que en fan un mal ús», assegura Pascual. Però encara s'hi pot accedir. El número 24 té la porta tapiada per la insistència d'una veïna que viu a l'edifici del costat, que va alertar els propietaris que hi entrava gent.

Els responsables de la nova associació expliquen que hi ha altres carrers on s'han tancat els accessos per impedir l'entrada d'okupes. Del número 4 del carrer Camp d'Urgell fa uns dos mesos van desallotjar-ne una família problemàtica que increpava a vegades els vianants. En aquest cas, l'Ajuntament hi va actuar pel mal estat en què es troba l'estructura del bloc. Però passejant pels voltants de la plaça Gispert es poden veure altres immobles amb els accessos tapiats, que ho han estat al llarg dels dos darrers anys, després de desallotjar-ne okupes que creaven malestar i inseguretat. A part dels esmentats, n'hi ha dos al carrer de la Mel i dos més al de Vilanova.

Els responsables de l'entitat són conscients de la complexitat del problema i diuen que no poden fer res més que alertar quan hi ha individus que creen malestar.