La crisi de govern a l'Ajuntament de Manresa pel cas del Vermellgate té ramificacions molt vives. Després que Mireia Estefanell guardés silenci sobre la gravació d'amagatotis d'una conversa en un dinar al restaurant manresà al diputat David Bonvehí, i fos desposseïda de totes les responsabilitats de govern per l'alcalde convergent Valentí Junyent, ahir el grup d'Esquerra a la Diputació de Barcelona va fer públic mitjançant un tuit que fitxava la republicana com a assessora.

Amb la seva expulsió de l'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa Estefanell va passar de cobrar 54.600 euros bruts l'any a un màxim de 16.000, com qualsevol altre regidor del ple que no formi part del govern.

La Diputació va fer el tuit a les 7 hores i 40 minuts de la tarda, i vuit minuts després Estefanell informava l'executiva local d'Esquerra que havia estat fitxada com a càrrec de confiança a Barcelona. Consultats per Regió7 tant el president d'ERC a Manresa, Ramon Fontdevila, com el número 2 del grup municipal, Marc Aloy, sobre com afectaria això el grup municipal, ni l'un ni l'altre van saber què respondre.

Estefanell va informar l'executiva local d'Esquerra del seu fitxatge a la Diputació mitjançant un missatge de WhatsApp i posant en el seu coneixement el tuit de la Diputació. Quan van rebre la trucada d'aquest diari, el fora de joc en què estaven els dos càrrecs republicans era evident.

La crisi interna d'Esquerra ja es va gestar en el moment que els republicans van acceptar mantenir-se al govern després que l'alcalde convergent, Valentí Junyent, destituís de tots els càrrecs de govern la republicana.

Des de llavors, en els dos plens municipals que s'han celebrat, Estefanell, que continua com a cap del grup municipal republicà -el segon més important de l'Ajuntament- no ha badat boca. Una situació estranya, que deriva d'una estranya destitució -l'alcalde la va fer fora del govern per considerar evident la seva vinculació amb unes gravacions que ella no ha admès mai haver realitzat, però en què quedava constància que s'havia informat mitjançant WhatsApp a Oriol Junqueras- i que culmina amb una curiosa forma d'informar (millor dit, de no informar) sobre el nou destí professional de la que havia estat fins fa poc la número 2 del govern de la ciutat, i de si tindrà repercussió en el grup municipal i, en el cas que hi hagi una reestructuració, en el govern de Manresa.

Ahir, el president local d'Esquerra, Ramon Fontdevila, explicava que les 13 persones de l'executiva local havien estat informades mitjançant un missatge de WhatsApp en què reenviava el tuit de la Diputació. Malgrat els WhatsApp i tuits, desconeixia si continuaria o no com a presidenta del grup municipal republicà a l'Ajuntament de Manresa.

Fontdevila explicava que l'executiva no tenia coneixement que Estefanell seria fitxada com a càrrec de confiança per la Diputació, però sí que tenia assumit que després de la rebaixa de 38.000 euros hi hauria una recerca laboral, que ha anat a raure dintre de l'àmbit d'influència del partit republicà.

Per la seva part, Aloy explicava que en aquests moments la continuïtat o no d'Estefanell al grup municipal dependria de «si hi ha incompatibilitat horària».