La presidenta de la Diputació de Barcelona Mercè Conesa ha tancat la porta a la incorporació de Mireia Estefanell a l'ens provincial, segons ha anunciat aquest dimarts al matí a Twitter. Segons ha comunicat la també alcaldessa de Sant Cugat del Vallès 'ERC ha fet una proposta que el PDeCAT no pot acceptar', pel que fa al fitxatge a l'extinent d'alcalde de Manresa. Per la seva banda, Estefanell, visiblement afectada per la tempesta desfermada, es mostra sorpresa per la situació creada. En declaracions a Regió7 destaca que «fins ara hi havia hagut autonomia» per part dels grups polítics de govern a l'hora de fitxar els seus càrrecs de lliure designació i destaca desconèixer els motius del seu veto.

Tal i com es va fer públic aquest dilluns al vespre, ERC tenia previst reubicar Estefanell com a assessora de comerç a la Diputació de Barcelona després de la seva polèmica sortida de l'Ajuntament de Manresa arran de l'esclat del cas Vermellgate i les grabacions al diputat i número 2 del PDeCAT, David Bonvehí. El propi grup d'Esquerra a la Diputació va ser l'encarregat d'anunciar, anit, la propera incorporació de l'extinent d'alcalde manresana en el seu grup.

Posats en contacte amb el portaveu del grup d'ERC a la Diputació Jordi Fàbrega ha assegurat que no està autoritzat per comentar el cas i ha traslladat la responsabilitat al vicepresident primer de la Diputació, Dionís Guiteras, de qui, de moment, aquest diari no ha pogut obtenir la seva versió dels fets.

Fitxatge llampec

El grup d'ERC de la Diputació va fer el tuit a les 7 hores i 40 minuts de la tarda, i vuit minuts després Estefanell informava l'executiva local d'Esquerra que havia estat fitxada com a càrrec de confiança a Barcelona. Consultats per Regió7 tant el president d'ERC a Manresa, Ramon Fontdevila, com el número 2 del grup municipal, Marc Aloy, sobre com afectaria això el grup municipal, ni l'un ni l'altre van saber què respondre.

Estefanell va informar l'executiva local d'Esquerra del seu fitxatge a la Diputació mitjançant un missatge de WhatsApp i posant en el seu coneixement el tuit de la Diputació. Quan van rebre la trucada d'aquest diari, el fora de joc en què estaven els dos càrrecs republicans era evident.

La crisi interna d'Esquerra ja es va gestar en el moment que els republicans van acceptar mantenir-se al govern després que l'alcalde convergent, Valentí Junyent, destituís de tots els càrrecs de govern la republicana.

Fontdevila va explicar llavors a aquest diari que l'executiva no tenia coneixement que Estefanell seria fitxada com a càrrec de confiança per la Diputació, però sí que tenia assumit que després de la rebaixa de 38.000 euros hi hauria una recerca laboral, que ha anat a raure dintre de l'àmbit d'influència del partit republicà.

Per la seva part, Aloy va especificar que la continuïtat o no d'Estefanell al grup municipal dependria de «si hi ha incompatibilitat horària».

La Diputació no fa públiques les causes de la decisió de la seva presidenta

La direcció de comunicació de la Diputació de Barcelona ha explicat que el grup d'ERC havia presentat per escrit la petició de contractar Estefanell com a càrrec de confiança, però Esquerra va anunciar el fitxatge abans que la presidenta de l'ens, Mercè Conesa (PDeCAT), hagués signat el decret de nomenament. I la presidenta de la Diputacio de Barcelona, que és alhora presidenta del Consell Nacional del Partit Demòcrata Europeu Català, no pensa signar-lo.

No s'han especificat les causes, però resulta evident que la decisió té a veure amb el cas de les gravacions d'amagatotis al Diputat David Bonvehí al restaurant El Vermell de Manresa, pel qual l'alcalde convergent Valentí Junyent li va perdre la confiança i la va destituir de totes les seves responsabilitats de govern.

Conesa tampoc la vol, malgrat que Esquerra ja havia fet públic el fitxatge en l'espai que tenen els partits a la web de la Diputació per penjar-hi informacions pròpies. Una informació que, per cert, aquest matí de dimarts ha estat bloquejada poc després que la presidenta de la Diputació fes públic que no acceptaria la contractació d'Estefanell.

Els partits poden triar càrrecs de confiança, però la presidenta els pot refusar

Cal dir que els partits de govern tenen potestat per triar els càrrecs de confiança que contractenen les àrees que comanden i que la de comerç forma part de l'àmbit d'Esquerra, però segons la direcció de comunicació de la Diputació «l'última paraula la té la presidenta mitjançant la signatura d'un decret».

No cal dir que no és gens habitual que la presidència es negui a signar el decret de nomenament i ara caldrà veure quins efectes té sobre l'acord de goverrn d'Esquerra i PdeCAT a la Generalitat i a la Diputació