Manresa ha entrat a formar part del projecte Viles Florides, que té com a objectiu millorar la qualitat de les zones verdes de pobles i ciutats. Ahir un grup d'experts va avaluar els espais enjardinats de Manresa. Va visitar punts com el parc de la Seu, el de Puigterrà, Cal Gravat, el carrer Joan Planas i un tram de l'Anella Verda.

Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) que valora l'ornamentació de les poblacions que formen part del projecte. Actualment hi participen més d'un centenar. Del Bages també hi ha Santpedor i Cardona.

També té en compte aspectes com la sostenibilitat. No tan sols des del punt de vista del medi ambient, sinó del manteniment, que no hi hagi excés de despeses en haver de controlar plagues i malalties o que els arbres no aixequin voreres. L'eslògan de la CHOC és «Fem créixer el verd», però «d'una manera raonable, i va des dels arbres a plantes arbustives, o que donin flor el màxim de mesos possible i gespes que necessitin la menys aigua possible», va explicar ahir un dels seus membres, Ramon Badosa, a la seva visita a Manresa. També van ser ahir a la ciutat els membres de la CHOC Lluís Sala i Josep Maria Pujol,

El regidor de Qualitat Urbana de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta, va afirmar que el projecte de Viles Florides és un punt de partida. «Que ens diguin com estem i, partint d'aquesta anàlisi inicial, treballarem per fer camí en aquest àmbit». Va remarcar que el projecte «no només ens parla de la millora ornamental dels espais, sinó que va estretament lligat a la sostenibilitat»

Serracanta va anunciar millores a les zones enjardinades dels principals accessos de la ciutat: avinguda Universitària, la rotonda dels Trullols i al carrer Martí i Pol, per embellir-les sense que això suposi un sobremanteniment. Va assegurar que actualment «no s'entenen les ciutats sense la presència i un creixement important de zones verdes».

El pròxim 22 de setembre Viles Florides lliurarà les seves distincions. Es tracta de la Flor d'Honor, que va d'una a cinc. A partir d'aleshores Manresa ja entrarà en disputa.