Dues entitats, com a mínim, opten a gestionar l'acollida de refugiats a Manresa a partir del setembre, mes en que finalitza la concessió que es va atorgar a l'ONG Dianova Catalunya l'any passat. Així ho ha avançat a aquest diari la regidora d´Acció Social i Cooperació de l'Ajuntament Manresa, Àngels Santolària. Una de les aspirants és la mateixa Dianova, que confia en que se li renovarà la concessió, i de l'altra no ha trascendit el nom.

Àngels Santolària ha desmentit així la informació difosa aquest matí per la Cadena Ser Manresa que assegurava que els centres de refugiats de Manresa i Vic «no podran acollir més persones, perquè el govern retirarà les ajudes». Santolària ha assegurat que «Manresa continuarà acollint refugiats perquè és ciutat d´acollida» i ha detallat que «altra cosa, és que Dianova (l'actual concessionària) sigui l'ONG que en continuï assumint el procés d´acollida». La concessió «és d´un any i s´acabarà el proper mes de setembre», ha assenyalat Santolària, que ha detallat que «hores d'ara, hi ha almenys dues entitats, una d´elles Dianova Catalunya, que s´han presentat com a candidates per aquesta concessió». Aquest proper mes de juny se sabrà el nom de l´entitat que gestionarà l´acollida de refugiats a Manresa.

Antoni Tort: "hem fet una feina impecable"

Per la seva banda, Antoni Tort, responsable de Dianova Catalunya, ha assegurat, fent referència a la informació publicada per la Ser, que «és la primera notícia que en tinc». Tort considera que «no té cap sentit que el govern retiri la subvenció ja que recentment vaig estar reunit amb representants del Ministeri (de Treball i Seguretat Social), i d'això no se'n va parlar». Toni Tort recorda que el programa estatal d'acollida de refugiats va arrencar a Manresa "l'octubre passat i van passar amb èxit els sis primers mesos d'acollida. Ara els primers refugiats ja estan vivint en pisos". Tort ressalta que el tot el procés dut a terme a Manresa "ha estat impecable", i que si tot va sobre el previst "aviat tocarà acollir una altra partida de nous refugiats". L'ONG espera que els renovin la concessió i la corresponent subvenció el proper 30 de setembre.

A Manresa els refugiats s'allotgen a l'antiga casa de les germanetes dels pobres, que és des de fa mig any és el Centre de Protecció Internacional (CPI) de Dianova Catalunya-Manresa. La dirigeix la Fundació Germà Tomàs Canet de part de l´Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, que va comprar la casa quan les germanetes van decidir marxar-ne. Les despeses del programa es cobreixen amb el finançament del ministeri (secretaria general d´Immigració i Emigració) i de Dianova.