L'advocat Jordi Palou-Loverdos ha demanat a l'Audiència Nacional -en nom de les víctimes i dels ajuntaments de Manresa, Figueres i Navata- que reobri el cas per l'assassinat de la infermera manresana Flors Sirerai altres víctimes a Rwanda el 1997.

El cas havia quedat arxivat per les modificacions en la llei de justícia universal introduïdes pel PP, però la suspensió dels tribunals sud-africans de l'asil polític del qual es beneficiava el principal acusat, el general Kayumba Nyamwasa, obre un nou escenari.

L'advocat de la causa ha explicat que «hem demanat formalment a la secció tercera de l'Audiència Nacional que, tenint en compte l'anul·lació de l'asil de Kayumba, reobri el cas i el remeti al Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional, d'acord amb el principi de personalitat passiva pel delicte de terrorisme i delictes connexos. Estem a l'espera de resposta».

El principi de personalitat passiva és diferent del de justícia universal i és aplicable als delictes de terrorisme quan la víctima té nacionalitat espanyola i permet la investigació i enjudiciament de crims produïts fora del territori nacional contra un nacional espanyol. Tenint en compte que alguns dels delictes que s'imputa a Kayumba són precisament de terrorisme «i que respecte als delictes de terrorisme la causa està sota «sobreseïment provisional» es pot reobrir el cas», afirma Jordi Palou-Loverdos.

L'estructura de l'acusació ja es va elaborar en previsió que es pogués modificar la llei que empara la querella, com va fer el PP el 2014 fent ús de la seva majoria absoluta al Congrés.

L'advocat de la causa ha explicat a aquest diari que està treballant amb diputats de diversos grups polítics a Madrid per acordar una esmena per modificar la llei de justícia universal -que està en fase d'esmenes- i previsiblement es discutirà els propers mesos i, «si s'aprovés alguna de les esmenes que estem treballant, provocaria l'arxiu del recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional i la reobertura de la causa i el rellançament de les ordres d'arrest internacional».