«Caixa o faixa. És evident que ho farem», «és l'hora de la valentia» i «la determinació és l'única garantia perquè aquest referèndum es pugui fer». Aquestes tres frases pronunciades per Joan Tardà (ERC), David Compañón (EUiA) i Mireia Boya (CUP), respectivament, són un bon exemple del to rotund de les intervencions que van fer, divendres al vespre, en un acte a Manresa per parlar de la república lligada als drets socials.

El de divendres va ser el segon acte que organitzava el nucli local del col·lectiu Esquerres per la Independència, que es va presentar a la capital del Bages el 12 de maig passat, i que té per objectiu arribar als indecisos per convèncer-los a favor del referèndum per construir una república catalana que garanteixi un canvi social.

La vetllada va tenir dos escenaris diferents per culpa de la pluja, que va començar a caure just començar. Una part es va fer al lloc previst, a la Plana de l'Om, on unes 130 persones van seguir l'actuació musical de Celeste Alías amb Antonio el Remendao a la guitarra. Plegats, van interpretar Te recuerdo Amanda, de Víctor Jara, i Cançó de les balances, d'Ovidi Montllor, la lletra de la qual va llegir, abans, l'artista Xavier Giol, que la va dedicar al malaguanyat Carles Capdevila, a qui també es va referir un emocionat Compañón durant la seva intervenció.

Veient que la pluja no parava, els organitzadors van convidar el públic a continuar l'acte amb les ponències de Tardà, Boya i Compañón a la seu d'Òmnium, al carrer de Sobrerroca, fins on es va desplaçar un centenar llarg de persones, que van omplir l'espai. Tots tres ponents es van mostrar convençuts que si la ciutadania ho vol, no hi haurà res que aturi quelcom tan democràtic com deixar que la gent s'expressi a les urnes. L'acte havia començat a les 7 i a 2/4 de 9 es va donar la paraula al públic per fer preguntes.