Ampans va reunir més de 250 professionals en les seves jornades de formació i reconeixement en les quals va abordar el futur dels serveis a les persones amb discapacitat intel·lectual. Es van celebrar a l’auditori del Convent de Sant Francesc de Santpedor.

El fins ara responsable de Planificació d’Ampans, Pere Rueda, va parlar de l’evolució i el futur en el camp de la discapacitat fent un repàs de l’atenció a les persones en els últims anys. Rueda va assegurar que "actitud i imaginació" són dues coses que no poden faltar en la transformació dels serveis a les persones.

El degà de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Xavier Ferràs, va ser l’encarregat de parlar del món en el futur. Va assegurar que la tecnologia ens porta per primera vegada un escenari d’economia d’abundància però amb disrupcions i mala distribució.

L’impulsor de la UOC i del projecte educatiu Horitzó 2020 i fins fa poc director general de la Fundació Jesuïtes Educació, Xavier Aragay, va parlar de la formació i l’educació del futur. Segons Aragay, la persona ha de tornar al centre de l'educació i cal transformar i canviar el model d’aprenentatge per una escola més inclusiva, creativa, de formació integral i que treballi totes les intel·ligències.

Quim Sabrià, emprenedor fundador d’Edpuzzle i un dels joves més influents a Europa el 2016, va ser l’encarregat de reflexionar sobre el món laboral en el futur. Sabrià va assegurar que la feina del futur serà la que no podran fer robots ni màquines, aquella que requereixi creativitat, interpretació i adaptació. Les feines que sobreviuran, segons Sabrià, són les que tinguin a veure amb treballar la terra, els serveis mediambientals, l’atenció a les persones i les professions més creatives.

El diputat i president de la Comissió de la Discapacitat al Congrés dels Diputats, Carles Campuzano, va parlar de com serà la vida de les persones amb discapacitat. La formació i l’educació, segons Campuzano, són els reptes en el procés de transformació del treball i l'educació del futur. «El sector de la discapacitat ha de recuperar el pols polític perquè les oportunitats arribin a tothom», va assegurar.

El director general d'Ampans, Toni Espinal, va intervenir a les jornades per fer un repàs dels reptes de l’entitat per als propers dos anys i va felicitar tot l’equip pel Premi Factor Humà Mercè Sala que l’entitat va rebre el passat mes de maig.

Espinal va exposar que Ampansatén de forma diària 900 persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental del Bages. En total, l’últim any l'entitat ha acompanyat 2.189 persones i en el servei d’inserció n’ha atès més de 800, de les quals 221 s’han incorporat al món laboral amb un contracte de treball.

El president d'Ampans, Sebastià Catllà, juntament amb el director, van fer entrega dels reconeixements als treballadors que aquest últim any s’han jubilat o que fa 25 anys que treballen a l’entitat.

La Coral Escriny de Santpedor va ser l’encarregada de cloure l’acte amb la interpretació de tres peces. La jornada va posar punt i final amb un sopar i ball als Jardins de Comabella, on l’entitat té la seu central.