Les obres a la rotonda de la Bonavista ja estan en marxa. Aquest dimarts al matí, les tanques de formigó han començat a delimitar l'espai on en les properes setmanes s'anirà perfilant el nou element que ha de servir per ajudar a regular el trànsit en aquest punt de la capital del Bages.

A primera hora d'aquest dimarts, mitja dotzena d'agents de la policia local manresana s'han instal·lat a la zona per tal de controlar la circulació de vehicles i evitar que es produïssin aglomeracions de cotxes en les primeres hores amb el trànsit canviat. Malgrat la constant circulació de vehicles, aquest dimarts s'han evitat les grans retencions i el trànsit dens en aquest punt. Diversos agents de la Policia Local de Manresa, consultats abans de les 10 del matí, han assenyalat que el matí "ha començat millor dels que ens imaginàvem", sense grans col·lapses i "sense cap accident". Els agents comenten que tant conductors com vianants van "una mica despistats" aquest primer matí d'obres, però que tot i això, "no s'ha produit cap inicident". Els agents de la Policia Local de Manresa han arribat a la Bonavista a les 6 del matí i hi seran durant tot el dia. Durant la nit i malgrat que les tanques 'New Jersey' s'han col·locat aquesta mitjanit, cap a la 1h, no hi ha hagut presència policial. La Policia Local serà molt present, aquesta primera setmana d'obres a la Bonavista.

Inici de les obres a la Bonavista

Inici de les obres a la Bonavista

Treballs previs

Les obres a la Bonavista de Manresa van originar aquest dilluns els primers embussos importants. Es van concentrar a la carretera del Pont de Vilomara en direcció al centre. A mitja tarda la cua de cotxes arribava a la cruïlla amb el carrer Viladordis. Aquest dimarts, cap a 2/4 de 9 del matí, en canvi, el trànsit era relativament fluit, regulat per diversos agents de la Policia Local de Manresa.

Es van realitzar les primeres restriccions de trànsit a la zona. A la carretera del Pont cruïlla amb mossèn Jacint Verdaguer es va prohibir el gir a l´esquerra en direcció al centre històric. El Jacint Verdaguer es va convertir en un carrer d´un sol carril en direcció sortida de la ciutat i per fer el gir cap a la Bonavista, i això va embussar el trànsit.

Després d'aquests treballs previs i afectacions parcials de la mobilitat, aquesta passada nit ha quedat tancat el trànsit a la zona on es duran a terme les obres per fer la nova rotonda de la Bonavista. És a un dels punts neuràlgics de la ciutat, a la confluència de la carretera de Vic, Santpedor i Pont de Vilomara.

L´Ajuntament recomana evitar la Bonavista sempre que es pugui i utilitzar itineraris alternatius, especialment les rondes exteriors de la ciutat.

Aquesta passada nit els operaris han habilitat els carrils alternatius que s´hauran d´utilitzar, ja que quedarà aïllat tot el perímetre on hi haurà obres. És previst que aquestes afectacions durin 4 mesos. Posteriorment es duran a terme dues fases més d´obres de dos mesos cadascuna. En aquests darrers casos les restriccions de trànsit no seran tan severes.

El detall de les afectacions a la mobilitat al llarg dels pròxims 4 mesos són:

A partir de dilluns:

  • S´ocuparà un dels dos carrils de Ctra. Pont de Vilomara en direcció a carrer Mn. Jacint Verdaguer, i es prohibirà el gir a l´esquerra de Ctra. Pont de Vilomara a carrer Mn. Jacint Verdaguer en direcció a carrer Bisbe Comas.
  • El carrer Mn Jacint Verdaguer, tram entre carrer Bisbe Comas i Ctra. Vic, serà de sentit únic en direcció a ctra. Vic - sortida ciutat. Es prohibirà el gir a l´esquerra de carrer Mn. Jacint Verdaguer a Ctra. Vic en direcció plaça Bonavista.
  • Es senyalitzaran zones de càrrega i descàrrega al carrer Mn. Jacint Verdaguer entre els carrers Bisbe Comas i Ctra. Pont de Vilomara, i a la Ctra. Pont de Vilomara entre el passatge de la Mercè i c. Mn Cinto Verdaguer (ampliació de l´actual reserva).
  • Es prohibirà l´estacionament del carrer Mn. Jacint Verdaguer entre la Ctra. Pont de Vilomara i la Ctra. Vic i es senyalitzaran dos carrils de circulació en direcció a sortida ciutat.

A partir de la nit de dilluns a dimarts:

  • Els vehicles de Ctra. de Vic i Passeig Pere III que circulin en direcció sortida ciutat es desviaran a plaça Bonavista en direcció als carrers Bisbe Comas i Mn. Jacint Verdaguer per continuar en direcció sortida ciutat (plaça Prat de la Riba).
  • S´ocuparà un del dos carrils de circulació de Ctra. Vic en direcció a centre ciutat, i els vehicles de Ctra. Vic i Ctra. Santpedor que circulin en direcció centre ciutat podran realitzar els moviments que es realitzen actualment circulant pels carrils de circulació habilitats a pl. Bonavista (es manté accés a Ctra. Santpedor, Passeig Pere III, ctra. Vic en direcció Centre Històric i carrer Bisbe Comas).
  • Es mantindrà l´accés de vehicles de Passeig Pere III a Ctra. Vic en direcció Centre Històric.
  • Es mantindran els itineraris de vianants actuals (voreres i passos de vianants) a ctra. Vic, Ctra. Santpedor, Passeig Pere III, Mn. Jacint Verdaguer i Ctra. Pont de Vilomara. S´habilitaran itineraris de vianants protegits i senyalitzats a tot el voltant de l´obra.
  • S´ampliarà l´actual zona de càrrega i descàrrega de Ctra. de Vic núm. 94 i s´habilitarà una nova zona de càrrega i descàrrega al Passeig Pere III núm. 95 (espai ocupat actualment per la parada bus "Ben Plantada").

Quan l´obra estigui avançada, al voltant del mes d´agost, ja s´aniran implementant els canvis definitius de trànsit a la zona. Aquests preveuen que la carretera del Pont de Vilomara sigui només de Pujada. També hi haurà canvis de sentit al carrer Sant Joan d´en Coll, primer tram de l´arquitecte Gaudí i Joan XXIII .

Les obres s'inicien un cop s'ha enderroc la finca de la carretera de Vic, 102. El projecte no només inclou la nova plaça per endreçar la circulació en aquest nus viari, sinó també la transformació de l'espai públic comprès entre els carrer Mn. Jacint Verdaguer, carretera de Vic i Bisbe Comas. En aquest triangle hi haurà una plaça amb 160 arbres.