La Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) va fer públic ahir un comunicat per exigir a l'equip de govern de CDC i ERC de Manresa que retiri la proposta de Pla Local d'Habitatge per ser «il·legal i mediocre» i per fixar objectius que els ciutadans «necessitats d'un habitatge digne no es mereixen».

Opina que cal «redactar de nou unes mesures que responguin als objectius específics que realment abordin la situació d'emergència habitacional de la ciutat».

La PAHC va presentar ahir una proposta de mínims sobre pisos públics, lloguer social i rehabilitació de la ciutat envellida.

Considera necessari incrementar del parc públic d'habitatge municipal fins a 300 habitatges per cobrir la demanda dels que no tenen ingressos o els són insuficients.

Segons la PAHC, aquest objectiu és el més important assenyalat per l'article 73 de la Llei del Dret a l'habitatge, i per complir els objectius específics del Pla Local d'Habitatge, «i l'Ajuntament no el preveu». La mesura inicial que començaria a complir aquest objectiu seria aconseguir la propietat municipal del 58 pisos de la Guia a canvi de no exigir a Adif la despesa que hauria d'haver fet en compliment del deure de conservació exigit per la Llei d'habitatge i el cost de les sancions que l'Ajuntament li hauria d'imposar per la mateixa llei. Per contra, l'Ajuntament proposa una despesa d'1 milió d'euros per indemnitzar Adif i enderrocar el barri.

Considera necessari establir un fons de 470 habitatges de lloguer social per cobrir la demanda dels col·lectius més vulnerables que haurien de provenir d'entitats financeres, de particulars, procedents de la rehabilitació pública i la masoveria urbana.

A més, els ajuts al pagament del lloguer «han de ser suficients per garantir que cap llar es perdi per manca de recursos».

Una tercera demanda és un Pla de rehabilitació de la ciutat envellida de 200 habitatges «que cal abordar immediatament i no a partir d'estudis externs que el Pla preveu per al 2019, i que està definida en els objectius estratègics del Pla».

Per a la PAHC, aquest pla «hauria d'haver estat la prioritat de Forum, la prioritat del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal i la prioritat del Pla Local d'Habitatge».

Sorpresa majúscula de la CUP

Els regidors del grup municipal de la CUP van fer pública ahir la seva «sorpresa» pel fet que el que havia de ser una Taula Municipal per a l'Habitatge per debatre sobre el Pla s'hagués convertit «en una exposició pública i l'anunci que el document es portaria a aprovació al pròxim ple».

El regidor de la Candidatura Jordi Garcés no entenia com l'equip de govern havia optat per conduir d'aquesta forma la finalització d'un pla que hauria de ser el màxim de consensuat possible i advertia que «si es porta al ple de juny, el govern ho farà al marge de la taula d'habitatge», ja que es feia de forma precipitada, sense que les entitats el poguessin acabar d'analitzar i sense incloure aportacions que s'havien realitzat.