Fina Farrés Arderiu (Manresa, 1954) és la nova directora de Càritas Arxiprestal de Manresa, càrrec en el qual relleva Jaume Espinal, que l'ha ocupat els darrers sis anys. Farrés, que fa quatre anys que és voluntària de l'entitat, és una activista molt lligada a la solidaritat des de diferents fronts.

Aquest dimarts va explicar a Regió7 que entoma la nova responsabilitat amb ganes de donar continuïtat al projecte i a la manera de fer d'Espinal «adaptant-la als nous temps en què estem ara». El tarannà que ha volgut fer prevaler l'arquitecte manresà ha consistit a «procurar transmetre que la gent de Càritas no som gestors de recursos sinó generadors d'esperances», tal com va valorar, aquest dimarts, en la comunicació del seu comiat. Per a ell, va dir, «han estat sis anys plens de satisfaccions i de compromisos, al costat de molta gent que es lliura en cos i ànima als altres: els meus companys del consell de Càritas, el personal que hi treballa, tots els voluntaris i la gent de les administracions, entitats i institucions amb qui ens hem relacionat». I afegia que, «a nivell personal, sens dubte, m'he pogut enriquir en desmesura pel fet de poder estar tan proper a les persones més vulnerables».

Farrés, que el març passat va rebre el premi Maria Casajuana, que atorga ERC, per la seva trajectòria en el món del voluntariat i la solidaritat, procedeix del món de l'escoltisme i dels moviments cristians de base. És una de les fundadores de l'associació Amics de Pere Casaldàliga i del moviment Inshuti per denunciar el conflicte de l'Àfrica dels Grans Llacs.

El canvi es va comunicar fa quinze dies a l'assemblea de l'entitat i, una vegada es va rebre el vistiplau d'un representant del bisbat, la setmana passada es va fer oficial al consell de Càritas. A més a més d'Espinal, també marxa del consell i, per tant, serà rellevada de les seves responsabilitats Maria Àngels Serra, que fins ara realitzava el seguiment de l'atenció social i el de l'educació social.

Farrés va comentar quant a Espinal que, lògicament, seguirà lligat a l'entitat, que la idea és que continuï portant el tema de la masoveria urbana, que ha impulsat durant el seu mandat i que tants bons resultats està donant. La seva entrada va coincidir amb el canvi de local i el trasllat de la majoria de serveis al carrer del Joc de la Pilota, al Barri Antic.

El càrrec de director és de quatre anys renovables a quatre més. Espinal va renovar per dos perquè no fossin quatre més, però donant marge per fer un relleu gradual.