A l'abocador de Bufalvent s'invertirà fins a 1 milió d'euros per construir una instal·lació provisional on els camions del servei de recollida de residus buidaran la càrrega perquè sigui transferida a camions amb caixa més gran, que seran els que efectuaran el trasllat fins al centre de tractament de residus del Vallès.

Aquesta operació caldrà dur-la a terme durant 5 anys per la disposició europea que prohibeix colgar a l'abocador deixalles no inertitzades i que continguin materials que es puguin reciclar.

La primera anualitat del conveni entre l'Agència Catalana de Residus i el Consorci del Bages per a la gestió de residus, la del 2017, servirà per habilitar aquesta instal·lació provisional, que funcionarà mentre el parc ambiental de Bufalvent no disposi d'una planta de tractament de residus pròpia, una operació finançada per l'Agència de Residus de Catalunya amb 10 milions d'euros.

Aquests diners, segons ha informat el departament de Territori de la Generalitat, no serviran per pagar el trasllat dels residus del Bages fins al Vallès durant els 5 anys previstos que duri l'operació, sinó que aquestes despeses «s'internalitzaran en els costos de gestió globals del servei».

Pel que fa a l'Ajuntament, consultat sobre qui pagarà el cost del trasllat, ha respost que «en aquests moments tot aquest tema no està tancat». S'estan negociant els convenis per a la construcció de la planta i pel tema del trasllat temporal de les escombraries de manera que els detalls sobre com funcionarà tot no estan ultimats. Segons explica el govern municipal, la negociació «s'està duent a terme a nivell del Consorci, del qual formen part tots els municipis del Bages, i òbviament el tema els afectarà a tots, no només Manresa».

El trasllat de les 50.000 tones d'escombraries que genera el Bages fins al Vallès durarà «5 anys a partir del moment en què l'estació de transferència estigui operativa», segons la Generalitat. Al final dels 5 anys ha d'estar operativa la planta de tractament de fracció resta del Bages.

Que Manresa necessita una planta de tractament de rebuig ubicada a l'abocador de Bufalvent ja ho va fer públic aquest diari el 18 d'octubre del 2014. El temps ha anat passant i de mica en mica es va concretant com es construirà i què suposarà aquest procés: fins que la ciutat no tingui una planta de tractament pròpia, les deixalles del Bages hauran de passar pel Centre de Tractament de Residus del Vallès.