El projecte Xup Riera Viva, que treballa per a la promoció sostenible de la riera de Rajadell al seu pas pel barri manresà del Xup, ha organitzat per a dissabte, 10 de juny, una inspecció de l'estat de salut de la riera. Al mateix temps, a iniciativa de la mateixa xarxa d'entitats, s'han recuperat els murals del pou rodó de La Catalana, situat a la llera de la riera de Rajadell, davant del barri del Xup.

Dissabte passat es va realitzar una jornada participativa de recuperació dels murals del pou rodó de La Catalana, a càrrec de veïns i veïnes del Xup, sota la direcció de Txema Rico. A la llera de la riera de Rajadell, davant del barri, hi ha ha aquest pou històric que subministrava aigua a l´antiga central elèctrica coneguda com La Catalana. L´edifici d´estil modernista de La Catalana es va inaugurar l´any 1920 i se suposa que aquest pou també es va construir en aquesta època.

Avui en dia, en aquest pou encara es poden observar murals reivindicatius realitzats l´any 1977, poc abans de les primeres eleccions democràtiques del juny del 77, per part de membres de la Comissió d´Arts Plàstiques del PSUC del barri i de la ciutat. Un record de la significativa lluita veïnal, obrera i sindical del barri del Xup.

L´activitat per recuperar-los va comptar amb la participació de diferents antics membres del PSUC del barri, alguns d´ells autors dels murals originals.

Jornada participativa d'inspecció

Així mateix, aquest dissabte 10 de juny es portarà a terme la jornada d´inspecció de l´estat de salut de la riera de Rajadell a càrrec del Parc de la Sèquia. Com en anteriors edicions, es realitzarà, de forma participativa, l´anàlisi físico-química i biològica de l´estat de l´aigua de la riera. L´activitat s´iniciarà a les 10 del matí davant del local de l´Associació de Veïns del Xup, als locals comercials del barri.

Es tracta d'una jornada oberta i gratuïta. Tanmateix, per motius organitzatius, els organitzadors recomanen realitzar inscripció prèvia al local de l´AV, al 93 875 47 05 i a través d´aquest formulari on-line.

Aquesta activitat és impulsada per part del projecte Xup Riera Viva, la xarxa d´agents de custòdia de la riera de Rajadell al seu pas pel barri manresà del Xup, formada per l´AV del Xup, Meandre, Parc de la Sèquia, Esplai 3 Pins, Escola Muntanya del Drac, l´Institut Manresa 6, PDC Xup, Mediviu i L´Arada. Així mateix, té el suport de l´Ajuntament de Manresa, en el marc del foment de l´Anella Verda de Manresa, la Diputació de Barcelona i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.