Dos professors de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) han aconseguit la categoria de catedràtic, el càrrec més alt dins el sistema universitari estatal. Es tracta dels doctors en Matemàtiques Josep Freixas i Josep Maria Rossell. Tots dos han aconseguit el reconeixement en un concurs públic obert a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en el qual hi optaven un centenar d'aspirants i només hi havia 15 places. D'aquestes, n'hi havia 3 en l'àmbit de Ciències i Biotecnològiques, l'àrea en la qual es van presentar els dos professors. Feia 7 anys que la Politècnica no convocava places de catedràtics.

La figura de catedràtic és la d'un professor i investigador que ha de complir una sèrie de requisits. Bàsicament, tenir experiència docent, fer recerca, haver participat en la gestió universitària i haver fet transferència tecnològica. També cal haver superat una prova d'acreditació en l'àmbit estatal i ser doctor.

Són les universitats i el seu equip rector els que treuen a concurs les places. En aquest cas, feia 7 anys que la UPC no les convocava, i hi havia un centenar de persones acreditades i que hi optaven. «Hi va haver un procés de selecció molt exigent», diu Freixas.

Amb aquest centenar d'aspirants, primer es va fer un rànquing intern a partir de valoracions de treballs de recerca, tesis doctorals dirigides, direccions de projectes com a investigadors principals, treballs de transferència tecnològica, gestió i docència.

Els aspirants que van quedar en els 15 primers llocs, entre els quals els dos professors de la Politècnica a Manresa, van haver de defensar posteriorment davant un tribunal el seu currículum i un projecte acadèmic amb propostes de recerca i docència.

Rossell explica que «en el meu cas no és que orientés tot l'esforç a aconseguir això, sinó que he anat fent la feina del dia a dia; passa que has presentat els documents i t'han dit que estàs capacitat per ser catedràtic. Després de tot el procés, és clar que estàs satisfet. Està bé que t'ho reconeguin».

Freixas comenta, que «per a mi significa normalitat. Sí que et treus una mica de pressió. Jo no deixaré de fer res diferent. Simplement et dóna més autonomia i tranquil·litat a l'hora de fer les coses». Considera que el reconeixement pot significar un petit avantatge «a l'hora d'optar a projectes competitius. El fet de no ser-ho durant aquests anys tampoc no m'ha privat de res ni ha estat una trava per aconseguir reconeixement com a investigador».

Per a l'EPSEM també és important, opinen. «Per a un centre que prové d'una escola tècnica i no de les antigues escoles Superiors, això significa normalització. Dar-rere nostre es promocionaran més companys i això donarà riquesa a l'escola». Rossell creu que «aquesta descentralització és important, perquè de vegades tot s'aglutina al voltant de Barcelona. Hem competit amb tota la UPC».

La UPC a Manresa tenia un catedràtic, el doctor en Geologia Josep Maria Mata, que es va jubilar el 2012. Actualment també hi ha el catedràtic de Química Xavier de las Heras, en aquest cas, acreditat per la Generalitat.

A més a més d'impartir classe a la Politècnica de Catalunya a Manresa, Rossell també fa recerca en teoria de control, i Freixas, en teoria de jocs.