La catàfora, el recurs literari oposat a l'anàfora, que va aparèixer en la prova de castellà de la selectivitat de fa dos anys i que va aixecar força polèmica perquè molts alumnes no sabien què era, ha tornat a aparèixer aquest dimarts en el primer examen de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU). Aquest cop, però, i amb l'experiència de fa només dos anys, la majoria d'alumnes anaven preparats i els que han escollit l'opció A en la prova de Llengua i literatura castellana se 'han sortit. Almenys així ho han explicat a aquest diari, cap a 2/4 d'11 del matí, les alumnes de l'escola Arrels de Solsona, Sara López, Anna Montraveta, Laia Oriola, Gemma Colilles, Anna Galindo i Emma Soler. Admetien que en l'examen de castellà han "passat molts nervis perquè era el primer", però que tot i el neguit "ens ha anat força bé". Galindo, una de les estudiants que ha fet l'opció A i s'ha hagut d'enfrontar a la catàfora explicava que "es tractava de trobar una anàfora i una catàfora dins d'un text. La primera l'he vist de seguida, però la catàfora m'ha costat més".

Cap a 2/4 d'11, l'´exterior de l´UPC Manresa, s'ha convertit en una olla a pressió. Centenars d´estudants han sortit de les aules després d´haver-se enfrontat a la primera prova de la selectivitat: l´examen de castellà. Els alumnes han omplert el vestíbul, la vorera del davant i el pati interior del centre per comentar aquest examen i agafar forces per a la propera prova, que ha començat a les 11, la de català. Entre mossegada i mossegada a l´entrepà i calada i calada a la cigarreta, els joves explicaven alleugerits que, en general, la prova ha estat més fàcil del que s´esperaven.

Alguns dels alumnes que s'esperaven menjant un entrepà a la vorera de davant la Politècnica de Manresa eren Sergi Fígols, Carlos Romero, Arnau Roca i Martí Arisa, de l'institut Moianès, de Moià. Tots quatre comentaven que l'examen de castellà no l'han trobat "ni fàcil ni difícil, ha estat com ens esperàvem", i es preparaven per afrontar una prova de català que creien que seria "més complicada".

Dues hores abans, a 2/4 de 9 del matí i quan encara faltaven 30 minuts perquè arrenquéssin les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), ja no hi havia ni rastre dels estudiants nerviosos, amb els apunts a les mans, les ungles mossegades i els cinc bolis de recanvi, a l'exterior de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM). Tots, uns 430, ja havien fet cap a l'interior de les aules de la Politècnica de Manresa, on els esperava l'examen de llengua castellana i literatura.

L'ambient, en canvi, a les 8.40 del matí era una mica diferent a l'interior de l'institut Lacetània, un dels altres equipaments juntament amb la FUB UManresa, on té lloc la selectivitat a Manresa. A fora, davant les portes d'entrada, tampoc quedava ni rastre de l'alumnat, però a l'interior, al pati que dóna accés a l'Aula 2000, desenes de joves estudiants de l'institut Guillem de Berguedà de Berga, el mateix Lacetània, el Llobregat de Sallent, i el Lluís de Peguera de Manresa, s'amuntegaven mentre el professor David Sanz anava cridant el seus noms, seguint l'ordre alfabètic. Els alumnes, xerraven entre ells, i entre pregunta i pregunta sobre el temari, se'ls escapaven rialles nervioses.

Ariadna Romero, Oriac Vilà, Laura Sànchez, Josep Enric Vega, Gemma Vilardell són tots alumnes de l'institut Llobregat de Sallent, i han estat dels últims a entrar a l'aula (per la inicial del seu cognom). Explicaven sentir-se "una mica nerviosos" i que del que tenien més ganes "és que hagin passat aquests tres dies". Començar amb l'examen de castellà és bo?, preguntem. Tots diuen que es tracta d'una assignatura difícil, però que per això, també està bé fer-la primer i treure-se-la de sobre. Els examens que encara els fan més respecte que el de castellà són "el d'economia" per a Vega, el "la part del listening d'anglès" per a Sànchez, i el de "mates o química" per a Vilà. Abans d'entrar asseguraven que un cop hagin acabat la 'sele' ho celebraran "anant a la Patum". Els queden 72 hores. A l'aula 2000 del Lacetània el professor David Sanz destaca que no ha fallat ni un sol alumne dels que hi havia inscrits: hi són tots 98.