Tan bon punt l'advocat de la causa, Jordi Palou-Loverdos, es va assabentar de la revocació de l'asil va cursar la petició a l'Audiència Nacional -en nom de les víctimes i dels ajuntaments de Manresa, Figueres i Navata- que reobri el cas per l'assassinat de la infermera manresana Flors Sirera i altres víctimes a Ruanda el 1997.

Palou-Loverdos va demanar formalment a la secció tercera de l'Audiència Nacional que, tenint en compte l'anul·lació de l'asil de Kayumba, reobrís el cas i el remetés al Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional, d'acord amb el principi de personalitat passiva pel delicte de terrorisme i delictes connexos.

La resposta a aquesta petició ha estat positiva. Precisament, l'estructura de l'acusació ja es va elaborar en previsió que es pogués modificar la llei que empara la querella, com va fer el PP el 2014 fent ús de la seva majoria absoluta al Congrés.

L'advocat de la causa està treballant amb diputats de diversos grups polítics a Madrid per acordar una esmena per modificar la llei de justícia universal -que està en fase d'esmenes- i previsiblement es discutirà els propers mesos i, si s'aprovés alguna de les esmenes que s'estan treballant, provocaria l'arxivament del recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional i la reobertura de la causa i el rellançament de les ordres d'arrest internacional.

Que la impunitat hagi durat fins a l'actualitat ha estat possible, entre altres motius, pel bloqueig al procés judicial aplicat pel govern del PP arran de la reforma de la llei de justícia universal. Un procés judicial obert pels assassinats de nou religiosos i cooperants espa-nyols, entre els quals Flors Sirera, que havia esdevingut una finestra oberta a anar més enllà de la versió oficial sobre el genocidi dels Grans Llacs d'Àfrica.