Més de 300 persones han demanat informació sobre la nova facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). A final del mes passat va rebre el definitiu vistiplau del govern central. Aquest era l’últim tràmit que faltava per posar-se en marxa a partir del setembre vinent. Un centenar han sol·licitat la informació a la Fundació Universitària del Bages a Manresa. El grau oferirà plaça a un grup de 80 alumnes. Es tracta d’estudis privats que costaran uns 12.000 euros l’any.

Per a Josep Arimany, president de la Fundació d’Estudis Superiors de Ciències de la Salut, entitat titular de la facultat, el nou grau «s’omplirà segur. Tindrem una sobresaturació de peticions» per cursar Medicina, augura.Interès pels estudis

Comenta que ja es va detectar interès pels estudis durant les campanyes de promoció que es van fer al Saló de l’Ensenyament o en reunions informatives i jornades de portes obertes que s’han fet tant a Vic com a Manresa.

Explica que es tracta d’una carrera amb molta demanda. «Hi ha molts joves catalans que estudien Medicina a Hongria o a Romania. També a les Balears i a universitats privades de Madrid. Això vol dir que fan un esforç molt important».

L’accés als estudis es farà a partir de les notes de selectivitat, les notes de tall que fixin les autoritats universitàries per a la preinscripció de la Generalitat. «Entraran els qui tinguin millor nota. És un sistema just o injust, però amb la nota de tall no es pot fer res», opina.

El curs passat Medicina i els graus relacionats amb l’àmbit biomèdic van ser els que van tenir la nota més alta. Se situaven entre un 11 i 12 sobre un màxim de 14. Només la superaven el doble grau de Física i Matemàtiques de l’Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona, on tan sols hi havia 20 places en cadascuna. A Medicina hi va haver més demanda que oferta. El pròxim curs s’hi afegiran les 80 noves places de la UVic-UCC.

Contractació de professors

Per posar en marxa el curs s’estan fent obres al que serà l’aulari central de la facultat, a la l’antiga fàbrica Baumann de Vic. Serà la seu provisional, ja que és previst que d’aquí a un temps es construeixi la nova facultat de Ciències de la Salut i Benestar del Campus Vic en uns terrenys a prop del teatre Atlàntida de Vic.

Inicialment s’hi faran classes teòriques i també disposarà de laboratoris. A Manresa es duran a terme les simulacions a la Clínica Universitària, i a partir del tercer curs també s’hi faran classes.

Actualment també s’està duent a terme el procés per contractar el professorat. Es fa a través de convocatòria pública. Per aquest primer curs hi haurà una dotzena de professors. S’hi han presentat 90 aspirants.

A Manresa hi haurà una unitat docent específica a partir del tercer curs

A la facultat de Medicina de la UVic-UCC hi haurà un equilibri entre Manresa i Vic, i Vic i Manresa, ha assegurat el president de la Fundació d’Estudis Superiors de Ciències de la Salut, Josep Arimany. «He de vetllar perquè sigui així». Explica que els dos primers cursos dels nous estudis són generalitzats, però que a partir del tercer es crearan unitats docents específiques a cadascuna de les dues ciutats.

A Manresa, els dos primers cursos es durà a terme la simulació perquè hi ha una potent clínica universitària, assegura Arimany. El degà de la facultat, Ramon Pujol, la va visitar al principi d’aquest any. Llavors ja va destacar que la capital del Bages podria jugar un paper important en l’aspecte de la simulació. Els estudis que es faran a la Universitat de Vic-Universitat Central es volen diferenciar dels d’altres facultats precisament en el seu model pedagògic. Es basarà en l’equilibri entre la teoria i la pràctica clínica, i l’ensenyament basat en la resolució de problemes i casos clínics, a més a més d’una docència personalitzada en grups reduïts, segons la mateixa facultat.

El nou grau de Medicina, de sis anys, se centrarà en la medicina familiar i comunitària, la cronicitat, les tecnologies en l’àmbit de la salut, la bioètica i la gestió i la planificació social i comunitària.

Tindrà 80 alumnes dividits en tres grups. Algunes de les assignatures es faran en anglès i es pretén captar alumnat internacional.

Es parteix de la base que l’actual oferta de places és insuficient per cobrir la demanda d’aquests estudis. A més a més, en els propers anys s’estima que es jubilaran més de 8.000 metges dels 33.000 que hi ha actualment a Catalunya, segons dades del Col·legi de Metges de Barcelona. Són places que caldrà reposar.