L'Ajuntament de Manresa ha fet públic un comunicat en el qual afirma que l´Associació Cultural Islàmica del Bages podrà regularitzar l´ús de la mesquita de la fàbrica del Salt (també coneguda com l´Aranya), després de 12 anys d´activitat.

Afirma que això ha estat possible gràcies a les modificacions urbanístiques aprovades en la darrera revisió del POUM i a un projecte d´edificació que permetrà que l´equipament s´adapti a la darrera normativa en vigor per aquesta mena d´activitat.

El grup de treball per a l´estudi dels futurs usos de la Fàbrica del Salt, integrat per representants de tots els grups municipals i personal tècnic, jurídic i urbanístic de l´Ajuntament de Manresa, va acordar ahir a la tarda donar llum verd a la intervenció que permetrà dotar tot l´edifici dels elements necessaris per resoldre les mancances d´accessibilitat i de seguretat a l´edifici.

Aquestes actuacions formen part del projecte presentat per l´Associació Cultural Islàmica del Bages, al qual s´atorgarà els propers dies la corresponent llicència d´obres. L´execució del projecte farà possible adaptar definitivament l´activitat de la mesquita Al Fath i obtenir la llicència d´activitats.

El projecte preveu la creació d´un nucli de comunicacions vertical pel costat nord, en substitució del cos actual que es va afegir a la fàbrica a principis del segle XX. Aquest nucli contindrà un nucli d´escales i un ascensor, permetrà dotar totes les plantes d´accessos adaptats, i actuarà com a recinte protegit d´evacuació en cas d´incendi. Aquest nucli de comunicacions tindrà accés tant des del carrer Montserrat com des de la plaça del Salt.

També s'ntervindrà a la planta primera de l´edifici, per adequar l´espai a l´ús religiós de la comunitat islàmica. El projecte preveu modificar l´accés a la mesquita pel costat sud, al Camí de la Cova. Així mateix, la intervenció preveu enderrocar el cos annex que ara serveix d´accés a la mesquita, que és un afegit sense valor patrimonial. Aquest enderroc permetrà guanyar espai públic.

Edifici amb ús religiós

Per altra banda, el Pla d´Ordenació Urbanística Municipal (POUM), aprovat definitivament el 6 de juny de 2017, ja qualifica la fàbrica del Salt com a equipament amb un doble ús: comunitari (religiós) i de proximitat. Una decisió que ja dona compliment al mandat del grup de treball i resol la incorporació de l´ús religiós a l´edifici..

Els grups municipals han manifestat la satisfacció per l´acord que permet resoldre definitivament la regularització de l´activitat de culte. Aquest projecte també permetrà que les dues plantes de titularitat municipal (la segona i la sotacoberta de la fàbrica) tinguin uns accessos també adequats i adaptats a la normativa.

Dotze anys de provisionalitat

L´Associació Cultural Islàmica del Bages va obtenir llicència per obrir la mesquita en un edifici annex a la fàbrica del Salt el 2004 i hi va començar l´activitat el juny del 2005. En un context social que no era fàcil en aquell moment, l´obertura d´aquest centre de culte islàmic va tenir un important avalador en una especialment activa Xarxa de Diàleg Interreligiós que s´havia constituït amb representants de totes les religions que tenien practicants a la ciutat.

Un temps després, l´associació Islàmica va necessitar més espai i va comprar també la primera planta de la nau de la fàbrica, tot i que el planejament vigent en aquell moment encara no admetia l´ús religiós en aquell espai.

Durant anys s´ha mantingut aquesta situació de provisionalitat, fins que el 2013 es va crear el Grup de treball per a l´estudi dels futurs usos de la fàbrica de l´Aranya, atesa la voluntat del govern municipal d´estudiar totes les possibles alternatives per el funcionament del centre de culte, dins del marc urbanístic, i la voluntat de tots els grups municipals de cercar el major consens possible amb totes les parts implicades sobre qualsevol decisió que afectés a aquest àmbit.

Aquesta comissió, formada per tots els grups municipals i personal tècnic de l´Ajuntament, es va reunir en dues ocasions, el 2013 i el 2014, i va acordar que les solucions urbanístiques necessàries quedessin reflectides al planejament a través d´una modificació puntual del Pla General de 1997 o incorporant-les a la revisió del POUM, que en aquells moments s´estava redactant. Finalment s´ha optat per incorporar-les al POUM.

Per altra banda, i un cop reconegut l´ús, encara era necessari un projecte d´edificació que permetés a l´activitat posar-se al dia normativament, especialment pel que fa a l´accessibilitat i la seguretat en cas d´incendi. Per aquest motiu era necessari el projecte al qual ara s´ha donat llum verd per unanimitat de tots els grups polítics municipals.