El darrer rector de la Seu i del Carme, a més a més de fer missa en vuit esglésies i capelles més de Manresa, mossèn Antoni Boqueras, ha durat set anys. Divendres, el bisbe de Vic, Romà Casanova, va publicar els nous nomenaments com fa sempre per aquestes dates. Hi surt que Boqueras ha estat rellevat pel ruandès Jean Hakolimana, actual rector de Sant Vicenç.

La suspensió de l'associació privada Seminari del Poble de Déu per l'Arquebisbat de Barcelona l'abril, decisió que va transcendir el mes passat, hauria passat factura a Boqueras, que en formava part, tot i que ell va desestimar, divendres, demanat per Regió7, aquesta possibilitat. «Són coses separades», va dir, i va afirmar que «de cap manera m'ho prenc com un càstig». Aquesta associació va quedar suspesa canònicament per raons teològiques, segons fonts informades de l'arquebisbat consultades per aquest diari. El que va fer saltar la llebre de la suspensió va ser la brama que, amb els anys, s'havien fet un vestit a mida, que incloïa permetre les relacions sexuals amb fins místics. En el seu dia, Boqueras va negar aquest extrem a Regió7. «La gent que ens coneix, començant per l'alcalde, podrà dir la seva opinió i si ha vist coses rares».

Malgrat que ell no ho pensi, tot indica que la seva substitució ve d'aquí. El mes passat, el bisbat ja va decidir expulsar de la parròquia de la Seu dues dones de l'associació que hi vivien feia cinc anys, que es cuidaven de les feines domèstiques, feien catequesi i animaven els cants a la missa. Tenien entre 60 i 70 anys i el bisbe les va enviar a casa seva. Aleshores, no hi va haver més repercussions.

Ho va saber el dia abans

Amb el rector encara de la Seu, a qui el bisbe va comunicar la seva decisió abans-d'ahir, un dia abans de fer-la pública, i que no ha estat assignat a cap altra parròquia, marxa el vicari, Xavier Estopà, que també és membre del Seminari del Poble de Déu. Igualment, el relleva un altre ruandès, mossèn Aloys Murwanashyaka.

Boqueras va comentar, ahir, a Regió7 que el més lògic seria que, de cara a les celebracions de la Festa Major de Manresa, al final del mes vinent, ja se n'encarregui el nou rector. Per part seva, el bisbat va confirmar que el moment del relleu se sol fer al principi de setembre, però que dependrà del que acordin el mossèn sortint i l'entrant. Boqueras va dir de Jean Hakolimana que «el que en sé és que a Santpedor el van estimar moltíssim i els va saber molt greu quan va marxar, perquè és un bon capellà, entès amb la Bíblia i una persona molt vàlida». I afegia que «és un capellà que ja forma part del bisbat. El que relleva el vicari, i la majoria dels altres mossens de Ruanda, poden marxar si els criden del seu país per substituir algú, però, en canvi, ell ja depèn del bisbe de Vic». Abans de Sant Vicenç, Hakolimana va ser en altres parròquies del Bages.

Conflicte per la seva germana

Al cap de dos anys de prendre el càrrec de rector, Boqueras va ser notícia perquè va col·locar la seva germana, també del Seminari del Poble de Déu, per potenciar l'oficina d'acolliment de la Seu i el finat Jaume Pons ho va llegir com un intent d'excloure'l d'aquesta feina, que feia anys que duia a terme des del voluntariat.

Ahir, mossèn Boqueras va fer un balanç molt positiu de la seva estada a Manresa, on va arribar el 2010 per substituir mossèn Joan Tuneu. «He estimat aquesta ciutat, la seva gent, la seva història, la basílica, el Carme. M'enduc bons records i amistats. He mirat de servir el millor possible i, en general, crec que tots estan contents del servei que he intentat donar».