El saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa es va omplir de públic aquest dilluns al vespre per seguir l'acte de concessió de la Medalla de la Ciutat al Mèrit Cívic a l'activista veïnal Josep Rueda. El públic que no trobava lloc a la sala de plens va seguir l'homenatge des de la sala de les Columnes.

L'acte, presidit per l'alcalde Valentí Junyent, va tenir a primera fila els exalcaldes Juli Sanclimens i Josep Camprubí, també l'exconseller d'Empresa, Interior, Política Territorial i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, Felip Puig.

El Ple Municipal va decidir atorgar amb el vot unànime de tots els grups que formen part de l'Ajuntament de Manresa, la Medalla al Mèrit Cívic a Josep Rueda Cruz per la seva reconeguda trajectòria personal i professional i, especialment, la intensa dedicaci ó i compromís amb els drets i el benestar de les persones des de la seva activa participació en el món sindical i veïnal que ha incidit en la millora de les condicions dels barris i de la ciutat en general.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va obrir l'acte de lliurament i va donar pas a les intervencions del president de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, Enric Martí, i del responsable d'Acció Sindical, CCOO Vallès Occidental - Catalunya Central, Lluís Vidal Sixto. Tot seguit, la periodista Pilar Goñi, ha fet una glossa sobre el guardonat.

La concessió de la Medalla al Mèrit Cívic a Josep Rueda va néixer d'una iniciativa ciutadana encapçalada per La Federació d'Associacions de Veïns de Manresa i compta amb l'adhesió de l'Associació de Veïns Font dels Capellans i Comissions Obreres del Vallès Occidental i a la Catalunya Central.

Un activista cívic

Rueda va néixer a Almería l'any 1945 i va arribar a Manresa el 1954. S'ha significat en la defensa dels drets dels treballadors i pel benestar de les persones en el marc de la lluita veïnal. A la fàbrica Lemmerz, va formar part del comitè d'empresa i més tard va ser delegat sindical de l'empresa per Comissions Obreres, sindicat del qual també va formar part de l'executiva local.

El 1978 entra com a vocal a l'Associació de Veïns de la Font dels Capellans i a principis dels anys 1980 n'és escollit president, càrrec que ha ocupat fins el mes de març passat. Paral·lelament, va forma part de la FAVIBC (Federació d'Associacions de Veïns d'Habitatge Social), on va ocupar diversos càrrecs fins al 2004 i on va desenvolupar diverses tasques com a responsable de polítiques social dels Plans de Desenvolupament Comunitari de Catalunya.

Entre 2005 i 2007 va ser president de la FAVM (Federació d'Associacions de Veïns de Manresa). Ha participat en diversos àmbits i projectes de la ciutat de Manresa com el Projecte Educatiu de Ciutat (PEC), el Consell de Districte de Llevant o el Programa Transversal d'Inclusió Social, entre d'altres.

La trajectòria de Josep Rueda defineix en bona mesura allò que representa el món veïnal. Un món complex i ple de matisos, on la lluita per uns barris dignes i amb uns serveis a l'alçada de les persones que hi viuen seria el denominador comú.

En els darrers anys ha dut a terme una tasca formativa amb conferències a la Universitat de Barcelona sobre les polítiques socials dutes a terme des de la FAVIBC i a diverses associacions de veïns sobre el moviment veïnal.