Xifres rècord en la memòria de la Fundació Althaia de l'any 2016. L'ens assistencial ha assolit una facturació mai vista abans de 148 milions d'euros, però també ha presentat la xifra d'inversió més baixa des que va néixer: menys d'1,2 milions d'euros.

Althaia creix, i en els tretze exercicis transcorreguts entre l'any 2004 i el 2016 només n'hi ha hagut dos que ha reculat en facturació en relació amb la de l'any anterior: el 2011 i el 2013.

Malgrat aquests retrocessos puntuals, el salt ha estat espectacular si es comparen els 83 milions de facturació del 2004 amb els 148 milions de l'any passat. Són gairebé 65 milions més, que suposen el 78% d'increment.

Xifres que demostren que quan el Govern de la Generalitat argumentava la necessitat d'impulsar la fusió hospitalària de Manresa, no per retallar finançament sinó per racionalitzar la despesa, no deia mentida.

L'altra cara de la moneda és la inversió, que l'any passat va ser d'1.168.094 euros, la xifra més baixa comptabilitzada des del 2004, precisament aquell any la inversió va ser de més de 2 milions d'euros.

Per contra, el sostre d'inversió es va assolir el 2014 amb més de 19 milions d'euros.

La història d'Althaia és la de la fusió dels ens sanitaris liderats per l'Hospital General i el Centre Hospitalari, una integració que no només ha estat de cultures de treball i d'equips professionals, sinó que ha comportat la construcció d'un nou hospital annex a l'antic Sant Joan de Déu.

Aquest fet ha marcat les inversions realitzades durant més d'una dècada, que fins i tot al començament del procés van ser superiors a les que hi va haver l'any passat, un cop el nou hospital és una realitat, encara que amb nous reptes al davant. Per exemple, aquest diari recollia en la seva edició del 4 de juliol que han començat les obres per dotar-se d'un nou hospital de dia d'oncologia i hematologia per tractar els malalts de càncer. El projecte està pressupostat en 2 milions d'euros, la major part dels quals es volen aconseguir amb donacions i mecenatge d'empreses, entitats i particulars. És una nova línia de treball que ha posat en marxa la institució sanitària manresana per captar recursos per a projectes concrets. Per aquest motiu, Althaia ha creat la Unitat de Participació i Mecenatge.

Pel que fa a la mitjana anual de professionals que hi treballen, es manté a l'entorn dels 1.800 des de fa una dècada. L'any passat va ser de 1.781 treballadors, 28 més que l'any anterior, però una dotzena menys que el 2012.

El nombre de llits es manté estable en 418, més els 16 de la nova modalitat d'hospitalització a domicili.

Quant a la contractació d'activitat al Servei Català de la Salut -la resta correspon a mútues o directament privada-, és la més baixa de tot el període analitzat per Regió7, el 82,9% (igual que el 2013). D'altra banda, es tracta de fluctuacions que es mouen en una forquilla molt reduïda i que arriba fins al 84,9%.