Aquest dijous, al barri de Cal Gravat, entre les 8 i les 12 del migdia, s'ha fet la primera actuació del pla de xoc per a la millora de disset trams de calçada de la ciutat que estan especialment malmesos.

El regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, Jordi Serracanta, acompanyat per Jordi Mas, gerent del Grup Mas, empresa responsable de les obres; Xavier Fortuño, tècnic de l'àrea de planificació de via pública; Josep Maria Muncunill, cap de secció de manteniment de via pública, i Francesc Riu, cap d'obra del Grup Mas, han presentat aquesta primera fase d'obres del pla de xoc, que es farà entre aquest mes i el vinent, i que tindrà les principals afectacions al trànsit quan es faci la part de les Bases de Manresa i del Passeig, segons ha explicat Serracanta.S'hi afegeix el carrer de Sant Blai

Als setze vials previstos inicialment s'hi ha afegit el tram de pujada que es bifurca del carrer de Sant Blai, fruit de la millora del contracte de l'empresa responsable. La segona fase serà la corresponent a les voreres. I, abans d'acabar l'any, encara es farà una tercera fase per millorar l'accessibilitat i els recorreguts de vianants, que es portarà a terme amb els diners restants fins arribar al milió d'euros i escaig que hi ha previst invertir aquest 2017.

Tot plegat ha de quedar fet abans d'acabar l'any, ha afirmat Serracanta.

El regidor ha reconegut que la manca de manteniment dels darrers anys fruit, ha assenyalat, de la poca disposició pressupostària, ha tingut una traducció directa en el mal estat dels vials de la ciutat. Només cal circular per Manresa cinc minuts per adonar-se que són pocs els carrers amb una qualitat de l'asfalt òptima. Si es va en moto, la sensació és la de circular per una muntanya russa feta a base de sotracs i forats que cal esquivar contínuament, la qual cosa esdevé un autèntic perill per als conductors.

L'auditoria: més de 15,6 milions d'euros

Una auditoria oberta a les associacions de veïns i a diferents col·lectius (gent gran, escoles, persones amb mobilitat reduïda...) va servir per marcar que fan falta més de 15.600.000 euros per afrontar la totalitat de les actuacions que són necessàries per dignificar l'espai públic de Manresa i, d'aquests, més de 3.400.000 per realitzar les actuacions de reparació més urgents. De moment, enguany, l'Ajuntament se'n gastarà 419.000 en calçades i 187.269 en voreres. La intenció de l'equip de govern és invertir els restants fins als 3,4 milions d'euros en el que queda de mandat. Les properes actuacions

Les properes actuacions d'arranjament de calçades el mes de juliol són a Bellavista, Santa Caterina, Las Guia, els Comtals, i als carrers de la Divina Pastora, Verge de l'Alba i Sant Blai, que s'ha afegit als 16 previstos fruit d'una millora del contracte per part de l'empresa adjudicatària de les obres.

L'agost les accions es faran als carrers del Bruc, Prudenci Comellas, Bases de Manresa, Passeig i carrer de Francesc de Moragas, que són els punts que comportaran més conflictivitat a nivell funcional.